KINO TUŠKANAC, 18. LISTOPADA

Hrvatska premijera filma 'Marijine' na ZFF-u

12.10.2011 u 12:20

Bionic
Reading

U jakoj regionalnoj konkurenciji dokumentarnog programa devetog Zagreb film festivala ove se godine nalazi i film 'Marijine', riječke redateljice Željke Sukové, koji će svoju hrvatsku premijeru imati 18. listopada u 21 sat, u kultnom zagrebačkom kinu Tuškanac

Marijine' su mockumentary, hibrid dokumentarca i igranog filma te fikcije i stvarnih činjenica o pokojnoj Mariji Violić i njezine tri unuke, koje su ujedno i protagonistice ove socijalne doku-glazbene komedije: glumica Nina Violić i redateljica Željka Suková stvarne su Marijine unuke, dok treću unuku glumi Mila Čuljak.

Želeći dragoj pokojnici izgraditi dostojan nadgrobni spomenik, unuke pozivaju u pomoć bakine susjede i prijatelje. Izbor najboljeg prijedloga za nadgrobni spomenik prerasta u reality šou pun pjesme i plesa uz glazbeni nastup popularne electro-trash skupine Midi Lidi iz Češke.

Snimljene u produkciji riječke udruge Ukus, doku-igrane Marijine iza sebe već imaju zavidan međunarodni uspjeh. Svjetska premijera održana je u svibnju na prestižnom festivalu dokumentarnog filma HotDocs u Torontu, gdje je film primljen uz iznimno dobre reakcije publike i kritike. Najutjecajniji svjetski filmski časopis Variety tada je objavio pozitivnu recenziju filma, što je velika čast i vrlo se rijetko događa za naslov hrvatske kinematografije.

Europska premijera filma 'Marijine' održana je dva mjeseca kasnije, u srpnju, na jednom od najuglednijih kontinentalnih festivala u Karlovy Varyma, gdje redateljica Željka Suková i Marijine osvajaju nagradu Udruženja filmskih kritičara Europe i Mediterana FEDEORA.

Sami autori ne kriju zadovoljstvo odličnim rezultatima Marijinih. 'Radila sam uspomenu na baku i sve u filmu došlo je potpuno spontano. Zanimljive su mi teme koje se mogu pronaći u okviru obitelji, u prostoru snova između realnog i nadrealnog', kaže redateljica Željka Suková.

'Film ima estetiku koja nam se sviđa. To je bavljenje propalim predmetima, zaboravljenim stvarima koje su zaživjele i koje zaslužuju da se ispriča njihova priča. Mi smo likovnjaci, tako da nas zanima kako u sliku uvesti dimenziju vremena', dodaje snimatelj i montažer Aleš Suk.

Glumica Nina Violić zaključuje: 'Marijine su za mene idealni posthumni parti i priča o tome tome da se uvijek možemo oprostiti od bližnjih onako kako sami želimo, na posve osoban i autentičan način.'

Hrvatskoj premijeri 18. listopada na 9. Zagreb film festivalu nazočit će redateljica Željka Suková, glumica Nina Violić, snimatelj i montažer Aleš Suk, legendarne riječke susjede te brojni uzvanici. Nakon projekcije u kinu Tuškanac filmska zabava nastavlja se u novootvorenom zagrebačkom klubu GROOVE (bivši Ritz Cabaret), Petrinjska 4, gdje ekipa filma organizira češko-hrvatski Electro Penzija Party.

Nakon hrvatske premijere, kreativci nagrađivane riječke udruge Ukus već su pokazali Marijine na litvanskom Kaunas International Film Festivalu, a spremaju se i na festivale, markete i pitching forume u Jihlavi, Leipzigu, Montevideu, Kopenhagenu i Göteborgu.