NEPLANIRANE SCENE

Filmske pogreške za pamćenje

01.10.2011 u 14:45

Bionic
Reading

Čak ni u filmovima ne ide uvijek sve po planu. Katkad se u nekim scenama potkradu i poneke pogreške. Često nas nasmiju, iako neočekivano, automobili koji se sami popravljaju u nekoliko sekundi, pištolji koji nikad ne ostaju bez metaka, kauboj na gusarskom brodu ili samo nepoštivanje filmske priče. Prisjetimo se nekolicine pogrešaka koje na prvu loptu nismo primijetili, ali su nas kasnije nasmijale do suza

Troja

Kada se Ahilov brod približava obali Troje i kada Agamemnon ustvrdi da je nemoguće osvojiti Troju sa samo 50 ljudi, u gornjem desnom kutu možemo primijetiti megafon. Sa sigurnošću možemo tvrditi da grčka civilizacija nije bila toliko napredna. Redatelj se malo previše uživo u scenu, pa mu je i megafon uletio u kadar. Film inače cijenjenog Wolfganga Petersena nije se baš obogatio na kinoblagajnama, dapače, nije vratio ni uložena sredstva, ali je zato bogat 'fuševima'. Pogledajte još neke pogreške:






Harry Potter i Kamen mudraca

Kada pričamo o događajima najslavnijeg mladog čarobnjaka, mogli bismo izdvojiti podosta nepoštivanja filmskih pravila. Da ne budemo previše sitničavi i ne nabrajamo scene u kojima Harry nosi ili ne nosi naočale, izabrali smo onu najupečatljiviju. U prvih filmu o avanturama đaka škole magije u Hogwartsu, u sceni velike gozbe nakon što ga prihvate u Gryffindor, Harry sjedi na desnoj strani stola, blizu Rona. No u sljedećoj sceni sjedi na drugoj strani, blizu Hermione. Ne znamo možemo li to pripisati čarolijama mladog učenika ili jednostavno nepažnji u filmskom slijedu. Naravno, tu magiji nije kraj, još je mnoštvo primjera gdje predmeti čudesno nestaju ili mijenjaju mjesta te slični zabavni propusti filmske ekipe.






Gladijator

Tko bi ikada rekao da je plin bio pogon za kočije u doba starog Rima? Ne, nije to još jedna teorija zavjere, već mali propust filmske ekipe koja stoji iza filma 'Gladijator'. Da se malo prisjetimo, riječ je o poznatoj sceni borbe za Kartagu ili barem njezine rekonstrukcije u rimskom Koloseumu. Jedna od kočija se prevrće i u podnožju možemo vidjeti plinsku bocu. Eto, barem su nam otkrili tajnu kako su postigli te brzine. Dakako, ni budno oko sokolovo velikog Ridleyja Scotta s njegovog redateljskog trona nije uspjelo uočiti i još pokoju greškicu njegove ekipe.




Terminator 3

Kada vam je nezaustavljivi kiborg dizajniran isključivo za ubijanje za petama, ne razmišljate previše o sitnicama. Ovdje ćemo uvrstiti scenu koji su mnogi filmofili uočili. Kada su John i Catherine u hangaru, Cessna ima registraciju N3035C, no kada avion uzleti, registracija je N9373F. Promjena registracijskih oznaka vozila često pali u filmskim scenama bijega od progonitelja, no nismo sigurni bi li taj trik uspio zavarati i pronicljivog terminatora i njegov procesor za analiziranje okoline. Osim toga, ako terminator može samog sebe popraviti, zašto ne bi mogao i jedan automobil usred vožnje nadomjestiti otkinuta vrata?




Blade Runner

Na ovoj listi našao se i poznati znanstveno-fantastični film Ridleyja Scotta iz 1982. godine. Ono što mu najviše zamjeramo je informacija koju nam nikada nisu otkrili. Na samom početku filma, Bryant spominje da je pobjeglo šest replikanata, s tim da je jedan ubijen dok je pokušavao ući u zgradu korporacije Tyrell. Nezaboravni istrebljivač Deckard, ako se dobro sjećate, u filmu ih je ubio četiri. Postavlja se pitanje što se dogodilo sa zadnjim. Tko zna, možda se u bliskoj budućnosti snimi i nastavak o pričama misteriozno nestalog replikanta.




Komandos

Nakon potjere za Sullyjem, Porsche je uništen s lijeve strane. Malo kasnije, automobil je ponovno kao nov. Šaljivdžije bi rekle, kada je Arnold za volanom, ima da se auto odmah popravi. Ili se možda radi o terminator-automobilu koji se sam popravlja od maloprije? Totalno demolirana lijeva strana žutog Porschea koja u idućoj sceni magično nestaje mogla bi se pojaviti još jedino u 'Transformerima'. Možda je to bio prvi film o autima-robotima, a da mi nismo ni bili svjesni te činjenice.

Američka pita

Poznati film devedesetih uveo nas je u novu eru američkog humora i stekao mnoge fanove diljem svijeta. Ali imamo jednu zamjerku. U jednom trenutku, za vrijeme scene u spavaćoj sobi, djevojka prvo drži prozirnu čašu. Čaša se nakon toga pretvara u plavu, a u sljedećoj sceni čaša je ponovno prozirna. Ajmo ljudi, odlučite se što cura pije. No obzirom da u jednoj sceni čak i majica jednog od likova promijeni boju, teško nam je ne zapitati se je li scenograf imao problema s prepoznavanjem određenih boja spektra.




Pirati s Kariba - Prokletstvo crnog bisera

U pozadi najpoznatijeg kapetana današnjeg filmskog svijeta, Jacka Sparowa, našao se čovjek s kaubojskim šeširom i sunčanim naočalama koji, eto, malo promatra more. Sigurni smo da šešir, naočale i obična bijela majica kratkih rukava nisu sastavni dio koreografije ovog filma. Još uvijek ne znamo je li to cameo uloga nekog poznatog ili samo član ekipe koji se slučajno našao u kadru u potrazi za pet sekundi slave. No obzirom na šašavu i vrckavu narav čuvenog kapetana i samog filma, na ovakve propuste možemo se samo nasmijati.



Ratovi zvijezda

Internetski štreberi su ovu scenu proglasili najvećim propustom u filmskoj povijesti. Da se malo prisjetimo o čemu je riječ. Kada storm trooperi upadaju u kontrolnu sobu, jedan od njih udara glavom u štok. A da stvar bude još smješnijom, u kasnijoj DVD verziji, autori su odlučili ne izbaciti ovu scenu nego su dodali zvuk udarca.

Privedite osumnjičene

Jedina zamjerka ovom odličnom filmu je mala nepažnja oko scene na avionskoj pisti. Netom prije pljačke policijskog vozila gledamo scenu slijetanja aviona koji ima četiri motora, u sljedećoj  sceni vidimo da avion ima samo dva motora. Vjerujemo da su samo najveći filmski štreberi uočili ovu pogrešku, ali upravo zbog toga našao se na ovoj listi.

Primjera sličnih filmskih propusta, većih ili manjih, je naravno još mnogo. Pozivamo vas da nam se pridružite u komentarima i kažete nam koje su vama najdraže, najzabavnije ili pak najveće filmske pogreške.