Film NIKAD NIJE KASNO

Polanski primio nagradu u Zürichu nakon dvije godine

  • Autor: tportal.hr
  • 28.9.2011 12:10:46
  • 28.9.2011 10:22:47

'Bolje ikad nego nikad', tako je redatelj Roman Polanski sažeo svoje osjećaje u utorak kad je primio nagradu filmskog festivala u Zürichu, točno dvije godine nakon što je, pod tri desetljeća starom optužbom za silovanje maloljetnice, uhićen na putu da primi nagradu. U emotivnom se govoru slavni filmaš zahvalio i svojim zatvorskim čuvarima

Slavnog redatelja Romana Polanskog švicarska policija presrela je u zračnoj luci u Zürichu u rujnu 2009. godine te ga najprije držala u zatvoru, a kasnije u kućnom pritvoru. Dobitnika Oscara i poljsko-francuskog filmaša osebujne životne priče, koji se godinama odmarao u svojoj luksuznoj planinskoj kući u švicarskom Gstaadu, američke vlasti su tražile zbog optužbi za silovanje 13-godišnje Samanthe Geimer 1977. godine.

'Što da kažem?', rekao je vidno potresen 78-godišnji redatelj primajući nagradu za životno djelo. 'Bolje ikad nego nikad. Za mene je ovo neobična obljetnica, dvije godine, dan za dan', kazao je publici referirajući se na uhićenje koje se dogodilo prije točno dvije godine, javlja Reuters.

'Neke detalje bih radije zaboravio, ali sam sretan što sam ovdje. Ovo je vrlo dirljiv trenutak za mene, pa nemojte očekivati nikakav govor.'

Redatelj 'Kineske četvrti', 'Pijanista', 'Rosemaryine bebe' i brojnih drugih filmova zahvalio je onima koji su mu davali podršku tijekom 'ovih teških mjeseci'. 'Posebno bih želio zahvaliti zatvorskom osoblju koje je činilo sve da moj boravak u zatvoru bude podnošljiviji, uključujući i šefa zatvora u Zürichu.'

Kad se čuo glasni smijeh u publici, Polanski je reagirao riječima da to nije nimalo smiješno. Prije tri desetljeća, u vrijeme podizanja optužnice u SAD-u, Polanski je priznao krivnju za seks s 13-godišnjakinjom, ali je pobjegao iz Sjedinjenih Država uoči izricanja presude 1978. strahujući od nepoštenog suđenja.

Filmaš, koji je u braku s francuskom glumicom i pjevačicom Emmanuelle Seigner, otada je živio u Francuskoj, izbjegavajući putovanja u zemlje koje bi ga mogle izručiti.

Nije se ove godine pojavio na festivalu u Veneciji gdje je predstavljen njegov novi film 'Masakr' za koji je dio scenarija napisao u kućnom pritvoru tijekom prošle godine. Film, u kojem glume Kate Winslet i Jodie Foster, kritika je toplo primila, ali je na opće iznenađenje ostao bez nagrade na Mostri.

Tadašnje uhićenje Polanskog u Švicarskoj izazvalo je proteste među štovateljima njegova rada u francuskim političkim i kulturnim krugovima. Filmski ceh, uključujući redatelje Woodyja Allena, Martina Scorsesea i Jean-Luca Godarda, izražavao je podršku zatvorenom umjetniku.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Promocija
Pročitaj više