U KINIMA: 'OTMICA'

Taylor Lautner kao akcijska zvijezda

26.09.2011 u 10:15

Bionic
Reading

Ovdje nema vampira i vukodlaka, a pogotovo ne dobrog scenarija

Glavne zvijezde 'Sumrak' filmova nastoje se proslaviti drugačijim ulogama, s obzirom na to da su svjesni da vampirske avanture neće trajati vječno. Dok Robert Pattison i Kristen Stewart već neko vrijeme eksperimentiraju raznim samostalnim filmovima, Taylor Lautner tek će 'Otmicom' pokušati pokazati da može samostalno nositi film. Najave upućuju na standardni akcijski triler potjere, stoga se postavlja pitanje koliko je gori ili bolji od bezbroj sličnih ostvarenja. Uvodna radnja svakako zvuči zanimljivo.

Mladi Nathan (Taylor Lautner) živi naizgled normalnim životom sve dok stjecajem okolnosti ne pronalazi sliku sebe kao djeteta na web stranici o nestalim osobama. Tko su ljudi s kojima je do sada živio i što se dogodilo s njegovim pravim roditeljima? Nathan će pokušati naći odgovore na ta i mnoga druga pitanja dok bježi od nepoznatih ubojica.

Nažalost, isprve zanimljiva radnja 'Otmice' ubrzo se pretvara u zamršenu kašu problema i nelogičnosti kako se film bliži kraju. Gledatelj bi možda ovo sve prihvatio da imamo likove jakih i zanimljivih karaktera, ali izgleda da je ovdje jedini snažni karakter Lautnerova popularnost na kojoj se očito gradio cijeli projekt. Je li 'Otmica' na razini 'Sumrak' katastrofe? Zbog koncentracije na samo par likova i manjka besmislenih ljubavnih trokuta, ovo uspijeva biti bolji i zanimljiviji film. Naravno, ovdje isto postoji nelogični ljubavni interes u obliku posve nepotrebne djevojke koja naokolo trčkara s Lautnerom, ali barem je dijalog između njih sveden na donekle podnošljivu razinu. Gostujuće uloge Alfreda Moline i Sigourney Weaver svakako su pozitivna odlika, ali oni svojim nastupima ne mogu spasiti ukupni dojam filma jer ionako imaju malo minutaže. Primarna pojava jest logično Taylor Lautner koji je ovime dokazao da je još daleko od sposobnosti nošenja filma, pogotovo ovakvog s traljavim scenarijem. On za svoje godine nije loš glumac i ima određenu karizmu, ali u dodiru s lošim dijalogom nedostatak iskustva izlazi veoma jasno na površinu. Tako, recimo, rijetka ljubavna scena filma ispada replika bilo koje 'Sumrak' serenade kada Lautner imbecilnost dijaloga nastoji popraviti 'lijepim' osmjehom. Kao što je već spomenuto, stvaraoci su barem pokušali svesti dijalog i očaj na minimum pa imamo dosta akcijskih sekvenci gdje će svi Lautner obožavatelji naći zadovoljstvo zbog raznih fizičkih akrobacija. Režija Johna Singletona sasvim je solidna, ali i to nije ništa što bi se mogla dulje pamtiti.

Zaključno, 'Otmica' je samo alat da se bez mnogo muke zaradi na popularnosti Taylora Lautnera. Njegovim obožavateljima ovo bi moglo biti vrhunsko iskustvo, ali kako se uglavnom radi o djeci koja nemaju mnogo iskustva s bezbroj ovakvih trilera, ostali će ostati razočarani. Slabi likovi, nepotrebno zamršena radnja i Lautner od kojeg se očekuje da nosi cijeli film, a očito je da za to još nije sposoban. Slobodno zaobiđite i opet pogledajte 'Bjegunca'.