PETAK NA FILMOMANIJI 5

Od posljednjeg filma Bele Tarra do pobjednika Berlina

23.09.2011 u 09:53

Bionic
Reading

Petak na Filmomaniji 5 zagrebačkoj, splitskoj i osječkoj publici nudi posljednji film Bele Tarra, nove filmove Nannija Morettija, Gusa van Santa, Akija Kaurismäkija i Wima Wendersa, pobjednika Berlina i brojne druge nagrađene filmove

Zagrebačka publika u petak će na Filmomaniji 5 moći pogledati filmove 'Torinski konj', 'Trofejna žena', 'Imamo papu' i 'Nespokojni'.

TORINSKI KONJ / A TORINÓI LÓ (Mađarska, Francuska, Njemačka, Švicarska)
Režija: Béla Tarr
Uloge: János Derzsi, Erika Bók i Mihály Kormos

Sinopsis: U Torinu 3. siječnja 1889. Friedrich Nietzsche je izlazeći iz svoje kuće ugledao kako kočijaš bičuje konja. Slavni se filozof neposredno nakon toga razbolio, a preostalih deset godina života proveo je dementan i u potpunome muku, na brizi majci i sestri. Opisom tog događaja i rečenicom 'Ne znamo što se dogodilo s konjem' počinje najnoviji i, prema riječima samog autora, posljednji film kultnog mađarskog redatelja Béle Tarra.
Nagrade i festivali: Nagrada žirija, FIPRESCI nagrada (nagrada kritike) – Berlin Film Festival 2011.

TROFEJNA ŽENA / POTICHE (Francuska)
Režija: François Ozon
Uloge: Catherine Deneuve, Gérard Depardieu i Fabrice Luchini

Sinopsis: Suzanne je pokorna supruga bogatog industrijalca Roberta Pujola, vlasnika tvornice kišobrana, koji poput tiranina postupa loše prema svima, počevši od radnika koji rade pod njegovom 'željeznom rukom' pa do djece i svoje 'trofejne žene'. Nakon što su radnici započeli štrajk i drže Roberta u zatočeništvu, Suzanne je ta koja upravlja tvornicom. Tužan, razočaran i lošeg zdravlja, Robert odlazi na dalek put na dulje vrijeme, a Suzanne na iznenađenje većine dokazuje da je žena od akcije. Uz pomoć bivšeg ljubavnika Mauricea privodi štrajk kraju, dovodi tvornicu do normalnog rada i poboljšava radne uvjete zaposlenika. No kad se Robert vrati kući dobrog zdravlja situacija se nanovo komplicira.
Nagrade i festivali: Službena konkurencija – festival u Veneciji 2010.

IMAMO PAPU / HABEMUS PAPAM (Italija, Francuska)

Režija: Nanni Moretti
Uloge: Michel Piccoli, Nanni Moretti i Jerzy Stuhr
Sinopsis: Nakon smrti pape Vijeće kardinala sastalo se da izabere njegovog nasljednika. Odabrali su kardinala za kojeg je to, izgleda, prevelik teret. Je li u pitanju anksioznost? Je li depresija? Smatra li on sebe  nekompetentnim? Vjernici čekaju da se novi papa pojavi na balkonu iznad Trga Svetog Petra. Cijeli svijet je na iglama, dok u Vatikanu pokušavaju izaći iz krize.
Nagrade i festivali: Službena konkurencija - Cannes Film Festival 2011; najbolja režija, scenarij i kamera prema izboru Udruženja talijanskih filmskih kritičara 2011.

NESPOKOJNI / RESTLESS (SAD)
Režija: Gus van Sant
Uloge: Mia Wasikowska, Henry Hopper i Ryo Kase

Sinopsis: Novi film Gusa van Santa priča je o ljubavi dvoje tinejdžera, siročeta opsjednutog sprovodima Enocha i Annabel. Sretnu se na sprovodu i poveže ih njihova morbidna opsesija, koju imaju iz sasvim suprotnih razloga: Enoch je izgubio oca i majku u prometnoj nesreći, dok Annabel ima rak na mozgu, zbog čega joj je preostalo još samo nekoliko mjeseci života. Njih dvoje sreću Hiroshija, duha japanske kamikaze iz II. svjetskog rata.
Nagrade i festivali: Službena konkurencija – Un Certain regard – Cannes Film Festival 2010.

Torinski konj


Splitska publika u petak će moći pogledati filmove 'Želim nešto više', 'Invazija kvarta', 'Majke' i 'Pina 3D'.

ŽELIM NEŠTO VIŠE / COSA VOGLIO DI PIÙ (Italija, Švicarska)
Režija: Silvio Soldini
Uloge: Alba Rohrwacher, Pierfrancesco Favino i Teresa Saponangelo

Sinopsis: Anna ima siguran posao, odličan odnos ispunjen ljubavi s roditeljima, prijateljima i svojim partnerom Alessiom, s kojim je odlučila imati dijete. Nedostaje joj još samo dovoljno hrabrosti da definitivno odredi svoju budućnost. Kada u njezin život uleti Domenico, sve granice nestaju i po prvi put se usredotočuje na ljubav i vlastite želje. Ali i ljubav često ima granice.
Nagrade i festivali: Službena konkurencija - Berlin Film Festival 2010.

LE HAVRE / LE HAVRE (Finska, Francuska, Njemačka)
Režija: Aki Kaurismäki
Uloge: André Wilms, Kati Outinen i Jean-Pierre Darroussin

Sinopsis: Marcel Marx, bivši pisac i poznati boem, dobrovoljno se povukao u mali lučki grad, Le Havre, u kojem osjeća da je uspostavio bliži odnos s ljudima koji se bave časnim, ali ne pretjerano unosnim poslom čistača cipela. Pokopavši svoje snove da će jednom napisati veliko književno djelo, živi sretno u trokutu između svog omiljenog kafića, svog posla i supruge Arletty, dok mu jednog dana sudbina na put ne donese malodobnog imigranta iz Afrike.
Nagrade i festivali: FIPRESCI nagrada (nagrada kritike) – Cannes Film Festival 2011.

INVAZIJA KVARTA / ATTACK THE BLOCK (Velika Britanija)
Režija: Joe Cornish
Uloge: John Boyega, Jodie Whittaker i Alex Esmail

Sinopsis: Brza, urnebesna i zastrašujuća avantura u kojoj se grupa tinejdžera suprotstavlja divljoj invaziji vanzemaljaca i mijenja stambeni blok u Londonu u utvrdu pod opsadom. Kada nepoznato stvorenje padne s neba i napadne bandu maloljetnih huligana usred pljačke, banda pograbi oružje, bicikle i stane braniti svoj teren. U borbi protiv novog vala osvajača, koji su veći i opasniji nego prije, grupica propaliteta postat će posljednja nada za obranu Londona.
Nagrade i festivali: nagrada publike - SXSW Film Festival 2011; nagrada publike – LA Film Fest 2011.

MAJKE / MAJKI (Makedonija)
Režija: Milčo Mančevski
Uloge: Ana Stojanovska, Vladimir Jacev i Dimitar Gjorgjievski

Sinopsis: Dvije devetogodišnje djevojčice prijavljuju policiji seksualnog manijaka, iako ga nikada nisu vidjele. Optužuju nevinog čovjeka. Trojica filmaša upoznaju se s jedinim stanovnicima napuštenog sela, starijim bratom i sestrom, koji su prije mnogo godina prestali komunicirati jedno s drugim. U malom gradu pronađena su tijela umirovljenih čistačica koje su bile silovane, a potom zadavljene. Rezultati DNK analize vode do novinara koji je izvještavao o tim ubojstvima. Ubija li on noću, a danju piše? Tri dana nakon njegova uhićenja pronađen je u svojoj ćeliji s glavom u kanti vode. Radi li se o samoubojstvu ili ubojstvu? Svaka priča je istinita. Ali samo jedna je stvarna.
Nagrade i festivali: Službena konkurencija – Berlin Film Festival 2011; Službena konkurencija – Toronto Film Festival 2010.

PINA 3D / PINA (Njemačka, Francuska, Velika Britanija)
Režija: Wim Wenders
Uloge: Pina Bausch, Regina Advento, Malou Airaudo i Ruth Amarante
Napomena: film se prikazuje na originalnom jeziku (njemački) s engleskim titlovima, bez hrvatskog prijevoda

Sinopsis: Pina je prvi europski 3D film te ujedno prvi art film snimljen 3D tehnikom. Rezultat je višegodišnje želje Wima Wendersa da u medij filma prenese rad Pine Bausch, jedne od najvećih koreografkinja svih vremena. Film gledatelje vodi na senzualno, vizualno zapanjujuće putovanje u novoj dimenziji - izravno na pozornicu s legendarnim ansamblom Tanztheater Wuppertal Pina Bausch, a plesače prati i izvan kazališta: u grad i oko Wuppertala – mjesta koje im je 35 godina bilo dom.
Nagrade i festivali: najbolji dokumentarac - German Film Awards 2011; izvan konkurencije - Berlin Film Festival 2011.

Le Havre


Osječka publika moći će pogledati sljedeće filmove: 'Nader i Simin se rastaju', 'Dječak s biciklom', 'Posljednji cirkus' i 'Troje'.

NADER I SIMIN SE RASTAJU / JODAEIYE NADER AZ SIMIN (Iran)
Režija: Asghar Farhadi
Uloge: Peyman Moaadi, Leila Hatami i Sareh Bayat

Sinopsis: Pobjednik ovogodišnjeg filmskog festivala u Berlinu i dobitnik dva Srebrna medvjeda za najboljeg glumca i glumicu, film 'Nader i Simin, rastanak' priča je o bračnom paru i njihovoj 11-godišnjoj kćerki Termeh koji odlučuju napustiti Iran. Problemi počinju kada se Nader predomisli, jer ne želi napustiti oca koji boluje od Alzheimerove bolesti. Da bi mogla otići iz zemlje, Simin traži razvod, ali sud joj ga odbija dati pa se ona seli kod roditelja, dok kćerka ostaje živjeti kod oca. Nader unajmljuje mladu trudnicu da mu pomogne oko brige za oca, ne znajući da ona radi bez dopuštenja svoga muža…
Nagrade i festivali: Zlatni medvjed za najbolji film, Srebrni medvjed za najboljeg glumca i najbolju glumicu - Berlin Film Festival 2011.

DJEČAK S BICIKLOM / LE GAMIN AU VÉLO (Belgija, Francuska, Italija)
Režija: Jean-Pierre i Luc Dardenne
Uloge: Thomas Doret, Cécile De France i Jérémie Renier

Sinopsis: U središtu radnje je dječak s biciklom, 12-godišnji Cyril, koji ima samo jedan cilj: pronaći oca koji ga je 'privremeno' ostavio u domu. Slučajno upoznaje frizerku Samanthu, koja ga pristaje udomljavati vikendima. No Cyril ne shvaća da upravo sa Samanthom može pronaći ljubav, koja mu očajnički treba da bi smirio bijes, a jedina druga osoba koja se za njega interesira je – lokalni diler.
Nagrade i festivali: nagrada žirija – Cannes Film Festival 2011.

POSLJEDNJI CIRKUS / BALADA TRISTE DE TROMPETA (Španjolska, Francuska)
Režija: Álex de la Iglesia
Uloge: Carlos Areces, Antonio de la Torre i Carolina Bang

Sinopsis: Mladić Javier, regrutiran u španjolskom civilnom ratu, zapošljava se kao tužni klaun u cirkusu gdje upoznaje mnogo nevjerojatnih osoba – od ukrotitelja slonova do svadljivog para koji trenira pse. Uskoro upoznaje i Sergija s kojim ubrzo započne pravi rat u kojem će ta dva klauna, potaknuta bijesom, očajem i požudom, krenuti u bitku do smrti za ljubav najljepše i najokrutnije žene u cirkusu.
Nagrade i festivali: najbolji redatelj i najbolji scenarij - festival u Veneciji 2010.

TROJE / DREI (Njemačka)
Režija: Tom Tykwer
Uloge: Sophie Rois, Sebastian Schipper i Devid Striesow

Sinopsis: Berlin, danas - Hanna i Simon su par koji već godinama živi u harmoniji. A onda Hanna upozna Adama. I Adam upozna Simona. Neočekivano, sve troje se zaljube. I svi su potpuno nesvjesni situacije. No tajna polako počinje zbunjivati sve troje ljubavnika i prijeti razaranjem fragilne veze. 'Troje' istražuje emocionalni život generacije koja pokušava pomiriti nove mogućnosti i stare čežnje.

Nagrade i festivali: Službena konkurencija – festival u Veneciji 2010; najbolja režija, glavna glumica i montaža - German Film Awards 2011.

Dječak s biciklom