OGRANIČENE KAMPANJE

Akademija postrožila pravila za Oscara

22.09.2011 u 18:53

Bionic
Reading

Nova pravila ograničit će glamurozne i skupe kampanje nominiranih filmova koje organiziraju moćni holivudski studiji ne bi li članove Akademije potaknuli da svoj glas poklone upravo njihovu filmu

Američka Akademija filmskih umjetnosti i znanosti koja je domaćin Oscara uvela je nove smjernice kako bi utakmicu za najbolja kinematografska ostvarenja učinila što poštenijom, piše Huffington Post. Taj potez dolazi kao odgovor na

prošlogodišnje prekomjerno lobiranje i kampanje filmskih studija koji su obilježili i u nekoj mjeri kompromitirali ugled Akademijine nagrade.
'Ovi propisi koji se odnose na kampanje igraju važnu ulogu u zaštiti integriteta Akademije i njezine nagrade', navodi se priopćenju koje potpisuje predsjednik Akademije Tom Sherak.

Nova pravila će ograničiti broj besplatnih promotivnih događaja na kojima mogu prisustvovati članovi Akademije. Nakon što 24. siječnja iduće godine budu objavljene nominacije za svaku kategoriju, članovi Akademije i nominirani filmski radnici neće smjeti prisustvovati projekcijama koje uključuju domjenke s hranom i pićem. Nadalje, glumci i redatelji iz nominiranih filmova neće moći sudjelovati u više od dvije panel diskusije. Promotivna događanja koje ne uključuju prikazivanje filma također su zabranjena nakon objave nominacija. Dopušteno im je da prisustvuju projekcijama u organizaciji ili pod supervizijom Akademije ili udruženja filmskih kritičara.

Taj će potez sigurno pozdraviti glumci i redatelji koji rade na marginama Hollywooda, a koji su nerijetko iskazivali svoju frustraciju skupim promotivnim kampanjama u koje mogu puno novca uložiti samo veliki i moćni studiji. Godine 2006. David Lynch je svoje nezadovoljstvo pokazao tako što se šetao ulicama Los Angelesa s kravom: bila je to njegova niskobudžetna kampanja u kojoj je podržao nominaciju Laure Dern, glumice u njegovom filmu 'Inland Empire'. Ranije ove godine Melissa Leo sama je platila oglase pokušavši istaknuti uspjeh svoj filma 'Borac'. Lynch nije uspio, ali se Melissi Leo kampanja isplatila, jer je osvojila Oscara za najbolju sporednu žensku ulogu.

Akademija je također postrožila pravila o negativnim kampanjama proširivši ih i na društvene mreže poput Facebooka. Novim propisima dopuštena je digitalna distribucija filmova članovima Akademije iako predsjednik te institucije Top Sherak kaže da žele da njihovi članovi pogledaju filmove tamo gdje se filmovi i trebaju gledati. U kinodvoranama! 
Sljedeća dodjela Oscara održat će se 26. veljače u Los Angelesu, a potvrđeno je da će Eddie Murphy biti domaćin spektakla.