ZAGREB FILM FESTIVAL

Komunistički kauboji, festivalski favoriti i stranačka propaganda

14.09.2011 u 13:09

Bionic
Reading

Pod generalnim pokroviteljstvom T-Coma, deveti Zagreb Film Festival održat će se od 16. do 23. listopada. Bili smo na prvoj press konferenciji, jutros održanoj u kinu Europa – evo što smo saznali o programu festivala

Iako mu je budžet, sukladno recesijskim pravilima i općem kresanju financija u kriznim vremenima, umanjen za 20 posto, Zagreb Film Festival ne posustaje – generalni pokrovitelj festivala je T-Com, koji će sponzorirati i njegovu prvu nagradu publike, još jedno priznanje za sve odabrane naslove, uz sada već tradicionalnu dodjelu Zlatnih kolica za najbolje filmove natjecateljskog programa.

'Kao pokrovitelji ZFF-a obogaćujemo filmski sadržaj, a korisnici će u našoj MAXtv videoteci moći pronaći sedam odličnih filmova prikazanih na prethodnim izdanjima Zagreb Film Festivala', izjavila je na presici Maja Weber, direktorica Odjela za odnose s javnošću T-Coma, kojoj su društvo pravili direktor festivala Boris T. Matić i izvršni direktor Hrvoje Laurenta

Na direktorima je bilo da predstave dio selektiranih naslova, a izdvojili su nekoliko onih čija bi atraktivnost mogla privući poveću količinu publike u različite dvorane u kojima će se održavati različiti dijelovi programa, od kina Europa do kina Tuškanac. Potonje će ugostiti dokumentarni program, između ostalih ispunjen naslovima kao što je 'Afrički izbori', dokumentarac o političkoj kampanji predsjedničkih izbora 2008. u Gani, za koji je Matić izjavio da, čak i ako se na površini čini posve drugačijom od naših političkih kampanja, u osnovi pokazuje da su političke igre svuda iste, od Hrvatske do Afrike. Osim toga, Matić je obećao ponavljanje popularnih projekcija spotova hrvatske stranačke propagande novom količinom podsjetnika na televizijska obećanja stara četiri godine i mogućnost usporedbe na relaciji obećano-ispunjeno.

ZFF obećava još puno toga – primjerice, u glavnom dugometražnom programu dobit ćemo priliku pogledati dobitnika nagrade za režiju na ovogodišnjem Sundanceu, ljubavnu priču o vezi alkoholičara i kršćanske humanitarke 'Tiranosaur', kao i argentinski film 'Bagremi', dobitnika Camere d'Or, priznanja za najbolji debitantski uradak na ovogodišnjem Cannesu.

'Bagremi'

Tu su i Seksualna edukacija na filmu, izbor Daniela Rafalića koji je prokopao po arhivi filmova o spolnom obrazovanju u različitim društvenim prilikama 20. stoljeća; Velikih 5, projekcije aktualnih uspješnica iz pet europskih kinematografija (Španjolska, Francuska, Italija, Njemačka i Velika Britanija), kao i Red Westerns, predstavljanje 'istočnih vesterna', tj. projekcije kaubojaca snimljenih u komunističkom bloku šezdesetih i sedamdesetih, komunističkih odgovora na američke borbe kauboja i Indijanaca.

Sve dodatne informacije potražite na službenim stranicama festivala www.zagrebfilmfestival.com.