ATRAKCIJA SPLIT FILM FESTIVALA

Otvoreno prvo Drive In kino u Hrvatskoj

12.09.2011 u 12:37

Bionic
Reading

Prvo Drive In kino u Hrvatskoj svečano je otvoreno sinoć na parkiralištu Spaladium Arene projekcijom indijskog filma 'Gubitnik'

Uživanje u filmu iz udobnosti automobila splitskoj je publici omogućila direkcija Split Film Festivala, a sinoć je na programu bila prva od tri najavljene festivalske projekcije, piše Slobodna Dalmacija.

Sinoć su gledatelji u Drive In kinu mogli pogledati film 'Gubitnik' (Gandu) indijskog redatelja Quashiqa Mukherjeea, koji je ove godine premijerno prikazan u Berlinu.

Na taj je način splitski festival i koordinator projekta Marijan Baković evocirao nostalgiju prema jednom od važnih općih mjesta američke kinematografske povijesti i pop-kulture. Taj tip kina bio je osobito popularan u SAD-u pedesetih i šezdesetih godina i imao je svoj 'date' status. Sedamdesetih su se godina u takvim kinima vrtjeli horori i akcije, a što se događalo na zadnjim sjedištima, može se samo pretpostavljati.

Drive In kino je prilagođeno dobu digitalnih projekcija pa se ton odašilje izravno u radioprijemnik automobila. Nakon 'Gubitnika', na parkingu Spaladium Arene, u programu Split Film Festivala, prikazat će se večeras  plesni dokumentarac 'The Co(te)Lette' redatelja Mikea Figgisa, a u utorak je na programu španjolska povijesna drama 'Caracremada' Lluisa Galtera. Ono što su nekad mogli vidjeti samo u kinu Splićani prvi u Hrvatskoj mogu iskusiti sami.