Film OD 21. DO 24. RUJNA

Prvi sastanak filmskih laboratorija u sklopu 25. FPS-a

  • Autor: tportal.hr
  • 9.9.2011 12:02:25
  • 9.9.2011 11:16:58

Prvi međunarodni sastanak filmskih laboratorija na ovim prostorima - Filmlabs Meeting Zagreb 2011 - održat će se od 21. do 24. rujna, u sklopu 25. FPS-a, a u organizaciji Klubvizije SC-a, odnosno Kulture promjene zagrebačkog Studentskog centra

Cjelokupan program na kojem će sudjelovati preko 20 filmskih laboratorija i 60-ak filmskih stručnjaka iz Norveške, Kanade, Koreje, Njemačke, Francuske, Srbije, Italije, Portugala, Grčke, Austrije, Australije, Kolumbije, Finske, Engleske, Nizozemske i Belgije te Hrvatske održat će se u MM centru i Kinu SC-a.

Program će biti baziran na istraživanju filmske prakse, kao i izmjenjivanju znanja sudionika lab mettinga, a činit će ga okrugli stolovi, filmske projekcije i performansi. Taj sastanak će možda biti jedan od najvećih održanih, a u povijesti ih je održano nekoliko - 1997. godine u Ženevi, 2000. u Grenobleu, 2005. u Bruxellesu te 2008. u Rotterdamu.

Znanstveni pristup jasno prikazuje da današnji digitalni videozapis još uvijek ne dostiže finoću filmske vrpce, koja ima dugu povijest i tradiciju i bilo bi je šteta samo tako pustiti u zaborav. Laboratoriji iz cijelog svijeta svjesni su ugroženosti filmske vrpce i odlučili su se u potpunosti posvetiti radu na filmu. Svakog dana se u jednom od svjetskih laboratorija otkriju nove tehnike, novi izumi. Prikupljana znanja i otkrića razmjenjuju se na razne načine, ali najvažniji su upravo filmski sastanci koji omogućuju direktni kontakt i intenzivnu razmjenu znanja. Vjerujemo da će ovaj sastanak potaknuti mnoge zemlje koje još nemaju svoj filmski laboratorij za kreativni istraživački rad na filmu da ga osnuju, dok će već postojeća mjesta obogatiti svoje iskustvo i dobiti jaku motivaciju za daljnju borbu u ovim vremenima, naglasio je organizator događanja, voditelj Klubvizije Kulture promjene SC-a Josip Šćurec.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još