U KINIMA: 'NOĆ MORSKIH PASA 3D'

Ubojiti morski pas bez zuba

14.09.2011 u 10:19

Bionic
Reading

Nažalost, morski psi su samo sporedna atrakcija u ovom zanemarivom trileru

Nakon žanrovski sjajnog i zabavnog 'Piranja 3D' u kinima se nije pojavilo slično ostvarenje. Sudeći po najavama, 'Noć morskih pasa 3D' obećava slično iskustvo, ali pitanje je može li to uistinu ponuditi. S obzirom da se radi o bezbroj puta iskorištenom horor motivu, ovaj film mora biti ili izrazito zabavan ili veoma strašan. Očito se cilja na zabavu, ali redatelj David R. Ellis i nepoznati mladi glumci ne ulijevaju povjerenje. Ellis prvenstveno zabrinjava zbog njegova katastrofalnog četvrtog 'Puta bez povratka' i preostaje nam jedino nada da ovo nije potpun promašaj.

Priča standardno prati skupinu mladih djevojaka i momaka koji pate od želje za alkoholom i seksom. Na njihovo čuđenje, jezerona kojem će se zabavljati odjednom je puno morskih pasa gladnih ljudskog mesa i postavljaju se pitanja kako su tamo dospjeli i mogu li se naši junaci izvući iz smrtonosne situacije. Naravno, u ovakvom filmu priča nema veliko značenje. Bitan je neprijatelj i koliko je zabavno realizirano 'klanje', a površnost likova mora se pokriti simpatičnošću, upečatljivošću ili naprosto jako zanimljivim karakterom. 'Piranja 3D' je sjajan primjer kombiniranja tih elemenata, pogotovo jer dobro spaja komediju s brutalnošću scena. Nažalost, film pred nama pokušava biti više ozbiljan nego zabavan i to ne donosi ugodno iskustvo. Mlađi glumci nisu loši, ali kako film odmiče njihovi likovi sve se više nalaze u krajnje ozbiljnim situacijama bez mnogo humora te tada spoj njihova neiskustva i slabog scenarija dolazi do izražaja. Zbog slabih karaktera gledatelj ne mari previše za likove i njihove probleme s ljudskim negativcima koji su isto tako plošni i nezanimljivi.

Ljudski negativci? Da, 'Noć morskih pasa 3D' zapravo ima jako malo morskih nemani, što je potpuni apsurd u filmu koji temelji cijelu svoju reklamnu kampanju na njima. Što nam onda zapravo preostaje? Slabašni triler u kojem zli ljudi koriste morske pse, sa scenama bez mnogo krvi ili barem napetosti. Likovi su podnošljivi, ali posve zanemarivi s obzirom da je sve oko njih nezanimljivo. Režija je odrađena solidno, kao i ostale tehničke strane filma, ali to ne može spasiti cjelokupni koncept.Zaključno, ovo je slab film koji se uvredljivo reklamira kao nešto što zapravo nije.

Ovakav projekt je sasvim prolazan za video i televizijsku distribuciju, ali svakako ne za kino uz naglasak na 3D doživljaj, koji u ovom slučaju nema gotovo nikakav učinak. Ukoliko tražite brzo zaboravljivi triler s pokojim morskim psom ubačenim 'iz fore' , bez pravog horora ili crne komedije, onda je ovo film za vas, a u suprotnome je 'Piranja 3D' još uvijek daleko bolje iskustvo i dobra posveta žanru.