NATRAG U ŠKOLU

Nezaboravne filmske škvadre

27.08.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Svatko od nas u procesu odrastanja barem u jednom trenutku poželi biti dio najpopularnije ekipe u školi. Na filmskom platnu to je često tema koju redatelji pokušavaju obraditi vraćajući se u doba vlastite mladosti. Često smo se susretali s filmovima koji govore o problematici bezbrižnog tinejdžerskog svijeta, a ponekad su se iskristalizirale družbe prijatelja koje nećemo lako zaboraviti. Prisjetimo se ekipa kojih smo ponekad htjeli biti dio i onih koje su nam izmamile osmjeh na lice

Briljantin

Ovaj apsolutni klasik žanra ne treba previše predstavljati ni starijoj ni mlađoj publici. U radnji filma koja je smještena krajem pedesetih godina upoznali smo jednu strašno zanimljivu ekipu koja je usput bila i nadasve kul. Njihovi rokerski imidž čine kožne jakne i uske traperice, a slobodno vrijeme koriste popravljajući automobile kojima se kasnije šepure i utrkuju u već i kod nas popularnom formatu četvrt milje iliti 402 metra. Oni su T-Birdsi, a predvodi ih mlađahni John Travolta u ulozi glavnog školskog šerifa Dannyja. Njihov ženski ekvivalent su Pink Ladies, koje vole duge suknje, preferiraju ružičastu boju, a omiljeno piće im je šejk.

Radi se o Briljantinu, filmu nastalom krajem sedamdesetih godina, za koji će se mnogi složiti da bi ga svaki tinejdžer morao pogledati. Legendarni film neuništiva je priča o prijateljstvu, ljubavi i avanturama skupine srednjoškolaca iz pedesetih godina prošlog stoljeća, a u nasljeđe svim generacijama ostavio je nezaboravne glazbene hitove poput 'Summer Nights' i 'You're The One That I Want'. Ono po čemu pamtimo razuzdane srednjoškolce je ples i pjesma u njihovim neslužbenim uniformama, a svatko od nas tko je pogledao film u jednom trenutku poželio je biti dio ove simpatične škvadre. Dapače, dugi niz godina i po hrvatskim gradovima su se mogle zamijetiti ekipe koje njeguju imidž koji je 'Briljantin' popularizirao.




Klub ranoranilaca

Junaci ove priče su glavna školska princeza, najveći pametnjaković, sportaš atletskog tijela, buntovnik bez razloga i povučena cura. Pitate se kako li oni čine jednu ekipu? Ako se prisjetimo, priča je smještena u jednu američku školu gdje njih petero zbog lošeg ponašanja završi zajedno na nastavi, ni više ni manje nego u subotu. Protagonisti radnje, naizgled potpuno različiti, ubrzo počinju shvaćati da svi imaju predrasude jedan o drugome te poboljšavaju svoj odnos.

Glumačka ekipa predvođena je tada još mladim Emilijom Estevezom i Molly Ringwald, a film je osigurao planetarnu slavu grupi Simple Minds, čija je pjesma Don't You Forget About Me vrlo simbolično zasvirala na kraju filma.

Oni su pojedinačno individue same za sebe, ali ćemo zasigurno pamtiti kao jednu od najboljih školskih ekipa koja je obilježila osamdesete godine, čiji se likovi i dan danas provlače kroz američku popularnu kulturu.





The Heathers

Prije nego što su postojale opake srednjoškolke koje današnje generacije poznaju, osamdesetih godina najzločestije cure koja je ijedna škola poznavala bile su heathersice. One su glavne junakinje iz istoimenog filma, a ono po čemu su najpoznatije zasigurno je odjeća čije je sastavni dio neizbježan sako s izrazitim jastučićima skoro kao zaštitna oprema profesionalnog igrača američkog nogometa. Uz svoj specifičan outfit, igraju brutalan oblik kroketa, a ne daj bože da im dođete na pik jer ćete postati meta njihovog maltretiranja.

Filma spada u kategoriju crnih komedija sa srednjoškolskom tematikom čiju režiju potpisuje Michael Lehmann, a uz Winonu Ryder, jednu od glavnih junakinja odigrala je Shannen Doherty koja je kasnije stekla planetarnu slavu (i ozloglašenost) kao Brenda iz Beverly Hillsa.

Iako njihova dugovječnost kao ekipe nije potrajala kroz cijeli film zbog Christiana Slatera koji je razbio njihov krug spački, zasigurno možemo tvrditi da im nijedan tim zlobnih curka iz tinejdžerskih filmova današnjice nije ni do koljena. Vjerujte da nikada ne bi poželjeli ići s njima u školu, a kamoli u razred. Pogledajte kako to radi fantastični trio:





Američka pita

Polovicom devedesetih godina u filmovima za mlade došlo je vrijeme da se otvoreno priča o tematici seksa. Upravo je Američka pita probila led u tom smjeru s radnjom koja se vrti oko skupine mladića koji svim svojim snagama pokušavaju izgubiti nevinost prije mature.

Za razliku od nekih drugih ekipa koje smo do sada vidjeli, u ovom primjeru postoji pravi miks ličnosti. Kevin je samouvjeren i zapravo ima djevojku, Oz je zgodan i stvarno dobar u sportovima, iako dosta loš u pjevanju, a Jim je Jim. Ako se dobro sjećate upravo on stavlja svoje dijelove tijela u pite.

Ova je komedija osvojila nagrade kao što su Blckbuster Entertainment, Casting Society of America, Csapnivalo, Golden Screen, Young Hollywood i nametnula sasvim drugačiji način humora i viđenja tinejdžerskog filma. Okupila je mnogo fanova diljem svijeta, ali i onih koji nisu izrazili simpatije. Sve u svemu su ekipa koju ćemo još dugo pamtiti.





Povratak u budućnost

U izmišljenom gradu Hill Valley, tinejdžer Marty McFly slučajno otputuje u prošlost, točnije u 1955. godinu, u vremenskom stroju koji je izumio njegov prijatelj, znanstvenik dr. Emmett Brown. Radnja filma je većini poznata, a radi se o klasiku Povratak u budućnost koji je obilježio odrastanje više generacija.

Režija Roberta Zemeckisa i produkcija Stevena Spielberga osvojile su gledatelje pričom o putovanju kroz vrijeme u kojoj mladi Marty McFly juri brzinom od 88 milja na sat kroz vrijeme u automobilu pogonjenom plutonijem. Da ne bi bilo sve tako jednostavno, Marty je morao imati i ekipu koja će ga maltretirati, a u ovom filmu to je Biffova banda.

Biff je tipični nasilnik, smjestili ga mi u srednju školu, iskvarenu budućnost ili prostranstva Divljeg zapada. Bahat je i zloban tip koji uživa iživljavati se na slabijima, ali i tip koji, u svojim upornim pokušajima da naudi obitelji McFly, redovito završi nesretnim slučajem. U tim naumima pomaže mu i nekolicina prijatelja, među kojima se našao i basist Red Hot Chili Peppersa, prepoznatljivi Flea, a svi zajedno tvore nezaboravnu filmsku ekipu koju ne želite sresti.




Superbad

Približava se kraj noćne more zvana srednja škola, ali Evan i Seth odlučuju da ne odu na faks kao junferi i zadnji luzeri. U toj namjeri pomaže im prijatelj i najveći šmokljan u cijeloj školi, Fogell, koji nabavlja lažnu osobnu na ime McLovin da bi pomoću nje kupili alkohol kako bi napili djevojke. Avantura ove fantastične ekipe počinje pri prvom pokušaju nabavke alkohola, a odvest će ih u svu silu neočekivanih i smiješnih situacija, uključujući i provod s dva otkačena policajca.

Zbog psovki, seksa, nasilja, lakih droga i alkohola koje konzumiraju redom tinejdžeri, film je u Americi zabranjen mlađima od 18 godina, a riječ 'fuck' se u filmu pojavljuje ravno 186 puta. Publika i kritika su podjednako dobro prihvatili film, a na najpoznatijoj internetskoj bazi filmova IMDB-u ušao je među 250 najbolje ocijenjenih filmova. Rijetki kritičari kažu da je ovo još jedna glupava tinejdžerska komedija, ali ne poriču da ima urnebesnih scena.

Antiheroji američkog tinejdžerskog svijeta postali su jedna od najomiljenijih filmskih ekipa današnjeg vremena. Pogledajte isječak iz fantastične komedije:





Sumrak

Otkad je izašao prvi film o avanturama srednjoškolke koja se zaljubljuje u vampira, euforija tinejdžerskog svijeta ne prestaje. Klasična romantična priča o ljubavi dvoje mladih ljudi ovdje je ispričana na malo drukčiji način. Uz našu glavnu heroinu Bellu Swan postojano stoji i njezina velika ljubav Edward Cullen. Da ne duljimo previše priču koja je ionako svima poznata, obratimo malo pažnju na obitelj Cullen, odnosno na njezine najmlađe članove koji su svojom pojavom na filmskom platnu zaslužili status jedne od najkul filmskih ekipa današnjice.

Iako su svi odreda vampiri, nisu se libili uklopiti u srednjoškolsko društvo i nametnuti sebe kao vodeću skupinu koja ulijeva strah u kosti svojom pojavom. Oni voze bijesne automobile, nose istu odjeću i šminku, pričaju na isti način i uvijek su zajedno. Zar niste barem na jedan trenutak pomislili kako bi bilo fantastično da vas netko od njih ugrize i zauvijek postanete dio nezaboravne srednjoškolske škvadre?