DO 31. KOLOVOZA

Škola medijske kulture opet u Čakovcu

24.08.2011 u 10:52

Bionic
Reading

U Centru za kulturu Čakovec 21. kolovoza otvorena je 13. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić koju organizira Hrvatski filmski savez s partnerom u programu Regionalnom razvojnom agencijom Međimurje

Škola medijske kulture održava se od 21. do 31. kolovoza u Centru za kulturu u Čakovcu i u prostorijama Regionalne razvojne agencije Međimurje

Kao i svake godine, predavače i polaznike je dočekala voditeljica Škole Vera Robić-Škarica, koja nije skrivala zadovoljstvo:

'Unatoč svim poteškoćama s kojima se nosimo zadnjih godina, dosad nije bilo većeg interesa za programe Škole. Čak 145 polaznika deset dana učit će od najboljih filmologa, filmofila, teoretičara filma i susretati se s ponajboljim suradnicima sa svih područja koja povezuju medijsku kulturu. Posebno me veseli činjenica da ove godine imamo 20 posto novih polaznika, što je izvrstan pokazatelj da je medijska kultura potrebna obrazovnom sustavu, a da polaznici 'povratnici' ispunjavaju jedan od ciljeva Škole, a to je permanento obrazovanje.'
Tim odlučnim stavom polaznicima je dano do znanja da ih ne čeka samo deset radnih dana, nego da sva znanja i iskustva koja ovdje steknu trebaju prenositi dalje kroz svoja zanimanja, poslove, hobije.

13. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić službeno je započela prikazivanjem animiranih filmovima 'Samac' i 'Mala kronika' filmskog redatelja Vatroslava Mimice, dobitnikom Zlatnog Oktavijana za životno djelo koje mu je udijelilo Društvo hrvatskih filmskih kritičara na ovogodišnjim 20. danima hrvatskog filma.

Potpis videa ...

Prvi dan Škole završio je večernjom projekcijom psihološkog trilera 'Buick Riviera' u režiji Gorana Rušinovića o dvojici bosansko-hercegovačkih emigranata čiji se susret u SAD-u pretvori u međusobno optuživanje. Uvodničar prve projekcije bio je glumac Leon Lučev koji je  žustro diskutirao o filmu s polaznicima, koji su isti entuzijazam ponijeli na radionice.

U Centru za kulturu Čakovec postavljene su dvije izložbe fotografija – 'Duhovi prošlosti' Darija Petkovića i 'Babinjak' Mirana Krčadinca.

Serija fotografija 'Duhovi prošlosti' snimljena je u razdoblju od 2008. do 2011. godine na područjima Kumrovca, Bleiburga  i Ravne Gore

Izložba fotografija 'Babinjak' nastala je ranih 90-ih dok je Krčadinca kao mladi fotograf i student snimanja hodao Zagrebom u potrazi za zanimljivim prizorima.

Na radiovalovima radija Radio 1 u Čakovcu počelo je emitiranje programa 13. škole medijske kulture. Tijekom održavanja Škole Radio 1 posebnu potporu daje radionici za radijsku reportažu koju vodi urednica obrazovnog programa na Hrvatskom radijuVišnja Biti sa suradnikom Davorom Iljadicom. Radio 1 svakodnevno nudi svoju frekvenciju FM 105,6 za emitiranje priloga ostvarenih na radionici. Na taj način omogućeno je da radijski novinari-polaznici prate sva zbivanja na Škole i o tome imaju prilike informirati slušatelje.

Detaljnije o Školi možete saznati na službenoj stranici Hrvatskog filmskog saveza