PETI PO REDU

Sutra počinje Vukovar Film Festival

11.07.2012 u 10:47

Bionic
Reading

Vukovar Film Festival koji se ove godine održava petu godinu zaredom, počinje sutra i traje do 28. kolovoza

Tradicionalna generalna proba festivala zakazana je za večeras, na terasi Agencije za vodne putove, s početkom u 20 sati projekcijom danskog oskarovca, filma U boljem svijetu (Heavnen)

estival se svečano otvara sutra, 24. kolovoza s početkom u 20 sati.

Za posjetitelje otvaranja priređuju se prave filmske poslastice. Kratki film koji će publiku uvesti u pet dana filmske uživancije je njemački film Između neba i zemlje (Zwischen himmel und erde) redatelja Yorka Fabiana Raabea koji će se predstaviti domaćoj publici. Film je to o dva brata koji žele napustiti surovu svakodnevicu svoje napaćene zemlje Obale Bjelokosti.

Film Tomislava Radića, Kotlovina, jedan od najboljih filmova od hrvatskog osamostaljenja, pobjednik Pule, naš je dugometražni adut. U ime filma Vukovarce će pozdraviti glumački dobitnici Zlatnih arena, Mirela Brekalo te Draško Zidar, a publiku će pozdraviti i njihov kolega Igor Kovač.

Bitna novina festivala jest to da je ove godine i dobio svoju nagradu. Naime, vizualno i formom nagrada je djelo priznatog umjetnika Dražena Grubišića, zaslužnog za uspješan projekt Muzeja prekinutih veza. Nagrada još formalno nema svoje ime te možemo reći da smo porodili dijete, no još čekamo kako ga nazvati, poručuju organizatori.

Festivalski filmovi naknadno će se prikazivati i u CineStarima diljem Hrvatske. Ove godine u žiriju su književnica Vedrana Rudan, filmski kritičar Dean Šoša te redatelj i scenarist Ognjen Sviličić

Svih pet dana festivala odvijat će se i Dunavska scenaristička radionica te Festivalska radionica na kojima će nadareni pojedinci učiti filmski zanat.

Vukovar će ove godine partijati kao nikada. Zabavni program nudi se svaki dan s početkom u 23 sata u beach baru Danube Gardens koji je službena party zona festivala. Damir Urban nastupa 25. kolovoza, a Cubismo završne večeri 28. kolovoza.

Više o svemu na službenoj stranici festivala www.vukovarfilmfestival.com