PAKLENICA FILM FESTIVAL

Novosadske The Frajle oduševile filmaše!

11.08.2011 u 13:39

Bionic
Reading

'Četiri zgodne djevojke', 'četiri bogomdana vokala', 'četiri sjajne šoumejkerice', redale su se pohvale prisutnih na koncertu novosadske glazbene atrakcije The Frajle u srijedu navečer u sklopu 2. Starigrad Paklenica Film Festivala

Redatelji, producenti, novinari i glazbenici nisu skrivali oduševljenje savršeno uigranim novosadskim kvartetom The Frajle čiji nastup ima odlike kabareta. Simpatije između SPFF-a i duhovitih, šarmantnih i nadasve talentiranih Frajli - Marije Mirković, Jelene Buče, Nevene Buče i Nataše Mihajlović - bile su obostrane.

'Kad smo došle ovdje, prvo smo se uputile na plažu, a potom na projekcije u Velikoj Paklenici. Iako je Novi Sad grad kina na otvorenom, ovdje nam je sve izgledalo kao drugi svijet. Prvo smo pogledale 'Music by Prudence', zatim film o Bijelom dugmetu i tako redom. Osjećamo se kao da smo došle na neki seminar gdje se možemo educirati o glazbi i diskutirati o njoj', izjavile su The Frajle.

The Frajle su se okupile prije dvije godine. Sve su stekle iskustva u drugim bendovima, stoga sve i rade same - sviraju, pjevaju, rade aranžmane, skladaju, dogovaraju svirke, smišljaju duhovite dijaloge, osmišljavaju stajlinge, omote albuma. Sviraju i pjevaju poznate hitove 'I still haven't found what I'm looking for', 'Sweet child o'mine', 'Rolling in the deep', 'Nobody's perfect' u potpuno izmijenjenim aranžmanima u koje su dodale i svoje 'fore i fazone' koje one nazivaju 'frajlizmom'. No i autorske pjesme 'Ich liebe dich' i 'Štiklica' pokazuju u kojem će se smjeru kretati - to je kombinacija zafrkancije, kavane, popa, rocka, folka, glazbeni koktel koji opija u sekundi!

S obzirom da je vremenska prognoza za posljednja dva festivalska dana obećavajuća, sve će se projekcije opet održati u Velikoj i Maloj Paklenici. Na programu kina Velika Paklenica u četvrtak su filmovi 'Beautiful Music' (SAD, redatelj Richard Trank) i 'Jan Mesdag sings Brel' (HOL, redateljica Emma Westermann). U Maloj Paklenici gledatelje očekuju tri atraktivna dokumentarca, 'Penny for the song' (CRO, redateljice Valentine Krasić), film o legendama zagrebačke ulične svirke Kraljevima ulice. Potom slijedi hrvatska premijera filma 'White Stripes - under white great northern light' (SAD, redatelja Emmeta Malloya), a izvan konkurencije je film 'Astralis Institution' (CRO, redatelja Igora Neljaka) o međunarodnom uspjehu DJ Gorana i DJ Ludviga.

Posljedna projekcija na SPFF-u, međunarodnom festivalu glazbenog dokumentarnog filma, zakazana je za petak u 21 sat u Velikoj Paklenici kada će biti prikazan film 'Orkestar' redatelja Pjera Žalice o kultnom pop bendu Plavi orkestar. Nakon projekcije slijedi proglašenje dobitnika nagrada 2. SPFF-a na festivalskom Guvnu u selu Marasovići, gdje će sve završiti koncertom Zorana Predina do sitnih jutarnjih sati.