GRAĐEVINE U FILMSKIM ULOGAMA

Postoje li ove zgrade u stvarnosti ili samo u filmovima?

30.07.2011 u 13:06

Bionic
Reading

Osnovna i očita funkcija arhitekture u filmu je definiranje prostorno-vremenskog okvira unutar kojeg se zbiva radnja. Često se redatelji igraju s psihologijom gledatelja uvlačeći ih suptilno u razna emotivna stanja upravo pomno odabranim građevinama. No prisjetimo se dobrih primjera arhitekture kojima je pošlo za rukom dočarati vizije budućnosti na filmu

Mnogi umjetnici inspiraciju za svoja djela pronašli su u napuštenim industrijskim prostorima. Slična stvar dogodila se u filmskom svijetu. Neki redatelji smjestili su vizije mračne budućnosti u ta velebna zdanja kao simbole moći jednog razdoblja koje je u pregazilo vrijeme. Upravo s tom vizijom na umu, mnogi bi se složili da Michael Radford zasigurno nije pogriješio pri izboru lokacije kada je režirao adaptaciju poznate Orwellove '1984.' Naime, radi se o poznatoj hidroelektrani na Temzi Battersea Power Station koja je, uz Big Ben i Parlament, jedna od najpoznatijih londonskih zgrada. U filmu ima ulogu Palače pobjede, a savršeno odgovara opisu Orwellove mitske '1984.' i Londonu, glavnom gradu tog dijela Oceanije. Pojavljivala se mnogo u popularnoj kulturi, a vjerojatno najveći razlog popularnosti stekla je kada je osvanula na naslovnici albuma Animals grupe Pink Floyd.

Umjetnici očito imaju poseban odnos s elektranama. Tako je današnje okupljalište suvremenog umjetničkog svijeta u Londonu galerija Tate Modern, nekadašnja hidroelektrana zatvorena 1981. godine, koja je već u prvom desetljeću rada uspjela privući preko 45 milijuna posjetitelja. U svojoj novoj funkciji našla je i svoje mjesto na filmskom platnu u viziji postapokaliptičnog svijetakoji je Alfonsa Cuaron vjerodostojno pokazao u filmu Djeca čovječanstva, a bivša elektrana postala je Ministarstvo umjetnosti. Prikazana je kao divovski privatni stan prepun najvrednijih primjeraka iz povijesti umjetnosti. Uzevši u obzir količinu nasilno kaotičnih scena poput napada na autobuse, gorućih leševa domaćih životinja, hrpe smeća i vladanja apsolutne anarhije, Ministarstvo kulture predstavljeno je kao jedini primjerak civiliziranog svijeta, ali u konačnici i kao simbol besmislenog u svijetu bez budućnosti. Najveća ironija prikazana je u skulpturi Michelangelova Davida koji umjesto noge ima protezu.

Da budućnost ne mora biti mračna, pokazao nam je, a tko drugi nego poznati šaljivdžija Woody Allen u čijem se opusu našao i film znanstvene fantastike. Riječ je o njegovom uratku Spavač nastalom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a ono po čemu ga mnogi pamte je upravo kuća glavnog junaka koji je se budi 200 godina kasnije nakon što se kriogenički zamrznuo. Futuristički projekt The Sculptured House poznat u svijetu kao Spavačeva kuća, Leteći tanjur, Gljiva i Školjka arhitekta Charlesa Deatona savršeno je odgovarao znanstvenofantastičnoj Allenovoj komediji, a sam arhitekt je izjavio da je želio izgraditi nešto što budi osjećaj 'stapanja s iskonskim'. Kuća je uokvirena elipsom, na čijim proširenjima se nalazi velika terasa, a koja na vrhu čini krov. Nedavno se našla na listama za prodaju. Jeste li za kupnju?

Frank Lloyd Wright pionir je modernizma u arhitekturi, čija popularnost ni dan danas ne pada u profesionalnim sferama, ali ni u filmskom svijetu. Posthumno nastaje jedan od njegovih najvećih projekata za komunalni centar Marin Civic u Kaliforniji, a radnja dva poznata filma je smještena u njega. U Gattaci postaje sjedište nehumane korporacije čijim se hodnicima ganjaju Ethan Hawke i Uma Thurman te predstavlja retro dizajn skorašnje budućnosti. George Lucas zasigurno nije imao pojma kolikog će traga u filmskog industriji ostaviti njegov prvi film THX-1138, ali zasigurno je znao da je upravo Marin Civic pravo mjesto za njegovu viziju budućnosti.

Jedna od najprepoznatljivijih građevina koja se pojavila u brojnim filmskim ostvarenjima je Wrightova Ennis House. Kao inspiraciju za kuću izgrađenu 1924. za bračni par Charlesa i Mabel Ennis, Wrightu su poslužili drevni hramovi starih Maja. Kuća je korištena prilikom snimanja filma Blade Runner, čime je postigla najveću popularnost, no 'glumila je' i u drugim filmovima kao što su 'Rush Hour' te 'Trinaesti kat'.

Jesu li vam zapele za oko kućice poznate vampirske obitelji Cullen iz sage Sumrak? Ipak su oni modernizirani vampiri koji se moraju prilagoditi vremenu i prostoru u kojim žive, a mjesto im sigurno nije više u derutnim sablasnim dvorcima. Za svoju rezidenciju odabrali su luksuznu modernu vilu Hoke House, koju smo imali prilike vidjeti u prvom dijelu sage. Riječ je o projektu studija Skylab Architecture. Moderno zdanje u ostala dva nastavka filma zamijenjeno je nešto jednostavnijom, no jednako luksuzom kućom arhitekta Arthura Ericksona u Vancouveru.

Da ne bude sve u usmjereno prema suvremenoj arhitekturi ili napuštenim industrijskim zgradama, prisjetili smo se filmova koji su iskoristili nešto starija zdanja u kontekstu svojih priča. Bilo bi suludo ne spomenuti dobrog starog Indyja koji u potrazi za Svetim gralom muči muke s nacistima. Lokacija na kojem su se snimale najzanimljivije akcijske scene velikog finala filma Indiana Jones i posljednji križarski pohod zapravo je fascinantni grad u stijenama južnog Jordana, fascinantna Petra sa svojom prepoznatljivom riznicom. Petra je upisana na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji kao jedno od najvrednijih kulturnih dobara baštine čovječanstva, a BBC ju je proglasio 'jedinim od 40 mjesta koja morate vidjeti prije nego što umrete'.

Nakon uspjeha s 'Američkim grafitima', George Lucas se bacio u snimanje Ratova zvijezda. Borbe svjetlećim mačevima u bespućima galaksija snimane se više manje u studiju, a ono što je zanimljivo da je dom glavnog junaka priče Luke Skywalkera smješten u ovozemaljski Tunis. Većina scena snimana je u gradiću Matmati u kojem još dan danas stanovnici žive u tradicionalnim nastambama ispod zemlje. Moglo bi se reći da u ovom trenutku ne možemo zamisliti da Luke živi u nekoj nabrijanoj kući dizajna budućnosti, već priznajemo Lucasu da upravo ljepota cijele Matmatme stvara jedinstveni ugođaj skromnog Skywalkerova doma. U Tunisu su lokacije s filmskog snimanja 'ratova zvijezda' postale turistički fenomen, a od kuće glavnog junaka nastao je hotel. Ako se odlučite za turistički obilazak poznatih filmskih lokaliteta, predlažemo vam upravo Tunis i Matmatu kao odličan početak te avanture.