REKORDNE ZARADE

Film o Harryju Potteru ruši rekorde i u domaćim kinima

19.07.2011 u 16:40

Bionic
Reading

'Harry Potter i darovi smrti, 2. dio', finalna avantura filmske sage prema knjigama J. K. Rowling, ruši rekorde na kinoblagajnama u Hrvatskoj zaradom od 1.354.564 kuna u prvom vikendu otvaranja

Harry Potter i darovi smrti, 2. dio nadmašio je prethodni nastavak koji je u prvom vikendu zaradio 1.111.309 kuna.

U epskom finalu borba između sila dobra i zla eskalira u svijetu čarobnjaka u sveopći rat. Ulozi nikad nisu bili viši i nitko nije siguran. Od Harryja se traži krajnja žrtva dok se približava konačni obračun s Lordom Voldemortom.

'You’re a wizard, Harry.' ('Harry, ti si čarobnjak.') Prije deset godina ove su četiri riječi označile početak iznimnog kinematografskog putovanja dječaka čije je ime postalo sinonimom za čaroliju – Harryja Pottera. Serijal o Harryju Potteru najprofitabilniji je serijal svih vremena, a riječi kao što su muggle (bezjak), quidditch (metloboj), Hogwarts i expelliarmus ušle su u globalne leksikone.

Nakon cijelog desetljeća, Harry Potter je postao kulturni fenomen čija je publika sa svakim nastavkom sve brojnija. Ovaj izniman uspjeh i mjesto u povijest svjetske kinematografije rezultat je velikog postignuća redatelja, glumačke postave i, naravno, J. K. Rowling.

U filmu 'Harry Potter i darovi smrti, 2. dio' glume Daniel Radcliffe, Rupert Grint i Emma Watson, još jednom kao Harry Potter, Ron Weasley i Hermione Granger.

Među ostalim su glumcima i Helena Bonham-Carter, Robbie Coltrane, Warwick Davis, Tom Felton, Ralph Fiennes, Michael Gambon, Ciarán Hinds, John Hurt, Jason Isaacs, Matthew Lewis, Gary Oldman, Alan Rickman, Maggie Smith, David Thewlis, Julie Walters i Bonnie Wright. Redatelj filma je David Yates koji je režirao i 'Harry Potter and the Order of the Phoenix', 'Harry Potter and the Half-Blood Prince' i 'Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 1'. David Heyman, koji je bio producent svih filmova iz serijala o Harryju Potteru, producent je i ovog filma, u čemu su mu se pridružili i David Barron i J. K. Rowling. Scenarist Steve Kloves prilagodio je scenarij napisan prema knjizi J. K. Rowling. Izvršni producent je Lionel Wigram.

'Harry Potter i darovi smrti, 2. dio' prvi je film iz serijala o Harryju Potteru koji će se prikazivati i u 3D i u 2D tehnici. Istovremeno s projekcijama u kinima, prikazivat će se i u IMAX kinima.