KINO REMETINEC

Antologija zatvorskih filmova u Motovunu

11.07.2011 u 12:09

Bionic
Reading

U sklopu programa 14. Motovun Film Festivala, od 25. do 29. srpnja, bit će i prikazan poseban izbor filmova na zatvorske teme, nazvan Kino Remetinec, a u selekciji umjetničkog direktora festivala u časnoj mirovini - Rajka Grlića

Kino Remetinec doista je postojalo. U međuvremenu, kino su zatvorili, a u idiličnom zagrebačkom prigradskom naselju izgradili zatvor. Danas se kina više ne sjeća nitko, za zatvor znaju svi.

I Motovun Film Festival otvara svoje Kino Remetinec. U tom inspirativnom povijesnom ambijentu predstavlja izbor iz antologije zatvorskih filmova, od Bustera Keatona i Stanlija i Olija, do suvremenih naslova.

Zatvorski film oduvijek je bio samosvojni kinematografski žanr. Kao skroman doprinos razumijevanju vremena u kojem živimo, MFF je odabrao reprezentativne naslove. Kako je prošla godina po tko zna koji puta dokazala da je stvarnost često nevjerojatnija od filma, vrijeme je da se podsjetimo svih onih starih filmova u kojima su u zatvorima sjedili lopovi i protuhe, a ne društvena krema.

Ulaz na sve projekcije je slobodan