NAJBOLJI KRATKI FILM

'Tri' Gorana Devića osvojio nagradu na festivalu u Pragu

18.03.2009 u 12:54

Bionic
Reading

Dokumentarni film 'Tri' hrvatskog redatelja Gorana Devića osvojio je nagradu za najbolji kratki film na filmskom festivalu ljudskih prava One World u Pragu

Devićev film 'Tri' pobijedio je u natjecateljskoj kategoriji za kratkometražne filmove, koja obuhvaća dokumentarne, eksperimentalne i animirane filmove na temu ljudskih prava. Nagradu, pod pokroviteljstvom praškog gradonačelnika Pavela Bema, dodijelio mu je međunarodni žiri.

Film 'Tri' (2008), ostvaren u produkciji Factuma, dokumentarni je kolaž ispovijesti hrvatskog dragovoljca, srpskog specijalca i borca Armije BiH, snimljen sa suvozačkog mjesta. Trojica sudionika rata na prostoru bivše Jugoslavije otvoreno govore o svojim iskustvima i sjećanjima na užase rata, ističući njegov apsurd.

Žiriju se svidjelo što je autor minimalističkim filmskim sredstvima u 'moćnoj, slojevitoj i hrabroj priči' uspio pokazati svu složenost jednog političkog sukoba, stoji u obavijesti.

U hrvatskim kinima film bi trebao početi igrati tijekom travnja, u organizaciji projekta Restart Label, zajedno s Devićevim novim dokumentarnim filmom 'Sretna zemlja'.

Praški filmski festival One World utemeljen je 1999. kao mjesto za javnu diskusiju o ljudskim pravima. Ovogodišnje izdanje počelo je 11. ožujka, a završit će 19. ožujka dodjelom nagrada.