Film FANTASTIC FILM FESTIVAL

Kultna 'Leptirica' večeras u Tuškancu

  • Autor: tportal.hr
  • 7.7.2011 8:40:44
  • 7.7.2011 7:00:11

Program Fantastic Zagreb Film Festivala u četvrtak donosi tri naslova: u 20.30 sati u kinu Europa prikazat će se japanski film 'Gejša protiv ninje', a u 21.30 sati na Tuškancu slijedi kultni horor 'Leptirica' u režiji Đorđa Kadijevića

Festivalska filmska večer završava meksičkim hororcem To smo mi Jorge Michela Graua u 23.30 sati. Osim filmova, održat će se i panel diskusija usko vezana uz program Japanski eksploatacijski film.

'Gejša protiv ninje (Geisha vs. Ninja) redateljski je prvijenac Gô Ohare, autora s bogatim iskustvom u novom valu niskobudžetne žanrovske japanske kinematografije, koji je dosad uglavnom radio kao koreograf akcijskih scena. Ovo je priča o gejši koja uz pomoć mača traga za ubojicom vlastita oca.

Film Leptirica Đorđa Kadijevića iz 1973. prvi je horor film snimljen u bivšoj Jugoslaviji, a u vrijeme kada je prikazan izazvao je burne reakcije. Riječ je o ostvarenju nastalom prema motivima pripovijetke 'Devedeset godina poslije' Milovana Glišića, pisca klasika srpskog seoskog realizma. U središtu ove strašne priče je Sava Savanović, poznatiji kao prvi srpski vampir. Bio je tema mnogih legendi, a vjeruje se da je, kao i u filmu, zaista živio u mlinu koji se nalazi u Zarožju u Bajinoj Bašti. Nakon projekcije filma održat će se Q&A s autorom Đorđem Kadijevićem.

To smo mi
(We are what we are) redatelja Jorge Michela Graua alegorijska je priča o čudovišnom kanibalizmu usredotočena na siromašnu obitelj iz Mexico Cityja, koja nakon smrti glave obitelji pokušava održati fanatični ritual otimanja i konzumiranja onih koji su niže na društvenom hranidbenom lancu.

Pored spomenutih filmova, četvrtak donosi i popratni sadržaj – panel diskusiju na temu 'Gdje je granica između umjetnosti i eksploatacije'. Uz regionalne profesionalce, bit će govora o razvoju eksploatacijskog filma, gdje su granice, cenzura ili ne, eskapizam, kulturološke razlike i gledalačke navike, pinku eiga, softcore podžanr. Kakva je prostor slobode za autore japanskog novog vala, revitalizacija eksploatacijskog filma i različiti autorski pristupi… Na diskusiji će sudjelovati novinar i pisac Velimir Grgić, filmski kritičar i teoretičar Dejan Ognjanović te scenarist Srpskog filma Aleksandar Radivojević.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još