Film FANTASTIC FILM FESTIVAL

Serijski ubojice i djevojka opsjednuta vragom u Zagrebu

  • Autor: tportal.hr
  • 5.7.2011 16:27:32
  • 5.7.2011 15:32:20

Utorak na Fantastic Zagreb Film Festivalu započinje u 20.30 sati u kinu Europa projekcijom japanskog filma redatelj Siona Sona iz programa Orient Express – 'Ubojica iz trgovine egzotičnih riba'

Program se nastavlja filmom iz YU fantastike, kultnim Čudotvornim mačem Vojislava Nanovića iz 1950, a završava na otvorenom kinu Tuškanac uz film iz 'Ponoćnog ludila' – 'Opsjednutost Emme Evans' autora Manuela Carballa. Potonji autor pridružit će nam se na projekciji filma kao i na Q&A nakon iste.

Japanski autor Sion Sono u posljednjih trideset godina snimio je gotovo dvadeset filmova. Njegov je rad relativno nepoznat van krugova obožavatelja J-hororaca, među kojima njegovi filmovi 'Suicide Club' i 'Love Exposure' (njegov četverosatni opus o fetišizmu, romansi i religiji) uživaju kultni status. Film Ubojica iz trgovine egzotičnih riba govori o ludilu koje je glavna okosnica većine Sonovih filmova. Nadahnut istinitom pričom o paru tokijskih serijskih ubojica, koji su 1993. godine ubijali ljubitelje pasa, ovaj film napeta je drama koja otkriva inherentno ludilo običnog čovjeka.

Čudotvorni mač fantastični je film iz 1950. u režiji Vojislava Nanovića, utemeljen na domaćem folkloru – riječ je o adaptaciji bajki Baš Čelik i Zlatna jabuka i devet paunica. Da je bila riječ o izrazito ambicioznom filmskom projektu u poslijeratnoj jugoslavenskoj kinematografiji govori podatak da je na snimanju istog sudjelovao Balet Narodnog pozorišta iz Beograda, Konjički eskadron policije grada Beograda, kao i veliki broj statista u masovnim scenama. Čudotvorni mač prvi je jugoslavenski film izvezen na strano tržište, u Izrael i Ameriku te je kao jedan od rijetkih i prvih jugoslavenskih filmova iz žanra fantastike stekao kultni status.

Današnji program Ponoćno ludilo pak uključuje španjolski hororac Opsjednutost Emme Evans (The Possession of Emma Evans) Manuela Carballa koji govori o povučenoj tinejdžerki Emmi koju vlastito nekontrolirano ponašanje dovodi do uvjerenja da je opsjednuta vragom. Nakon projekcije filma uslijedit će Q&A s autorom filma.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još