Film PETER FALK R.I.P.

Otišao je jednooki kuler i bolno šarmantni heroj Hollywooda

  • Autor: V.G.
  • 25.6.2011 17:15:22
  • 25.6.2011 16:49:47

Peter Falk, još jedna ikona stare generacije filma i TV-a, preminuo je nakon čak 50 godina provedenih na velikom platnu i malim ekranima

Zvuči kao najgori kliše, ali vjerojatno zato što je jednostavno istina – u Hollywoodu više nema ovakvih. Čak i ako imamo na umu da je povratak vlasti u studijske ruke tek nova epizoda cikličke povijesti filmske industrije, činjenica jest da je estetika prošlosti, makar ona i bila pod apsolutnom kontrolom, ujedno bila i puno otvorenija prema 'drugačijem'.
Peter Falk u 'Nebo nad berlinom'


Hollywood danas pazi da se svaki od na traci proizvedenih junaka dobro uklapa u nišu kojoj je namijenjen, a čak i ako pomalo iskače od onoga što najavljuje etiketa na konzervi, to iskakanje je dizajnirano do boli. Peter Falk bio je superzvijezda takav kakav je stao pred kamere – s kosom koja izmiče pravilima gravitacije, cigarom u gubici i jednim staklenim okom, koje nosi još od svoje treće godine kada je morao pod nož zbog raka mrežnice.

Kao jedan od jurišnika generacije Jacka Lemmona i Tonyja Curtisa, Falk je bio klasični džentlmen zlatnog doba celuloidne kulture, otmjen, ali i s imidžom igrača koji je taman stigao s cjelonoćnog tuluma bez prilike da se uredi, presvuče i naspava; kulerski šaljivdžija koji se savršeno snalazio u dramskim i komičnim ulogama, a kako nigdje u blizini nije bilo TMZ-a i Twittera, svoj image kućnog prijatelja mogao je njegovati bez opasnosti da mu individualna strana naškodi svaki put kada bi iskočio iz kože programiranog studijskog igrača.

Glumom se počeo baviti u kazalištu, još kao dvanaestogodišnjak, a svoje filmske početke šezdesetih odmah je ovjenčao nevjerojatnim uspjehom – za ulogu ubojice u 'Murder, Inc.' 1960. godine dobio je nominaciju za Oscara, koju je zaradio i nagodinu s još jednom ulogom kriminalca u 'Pocketful Of Miracles' Franka Capre. Kipići su mu promakli, no zato je za svoja TV postignuća pobrao pet Emmyja tijekom uspješne karijere na malim ekranima, a koju je predvodila uloga u humornom kriminalističkom klasiku 'Columbo', pretvorivši ga u omiljenog šlampavog detektiva svakog američkog kućanstva tijekom čak 30 godina i deset sezona.

Falk je tijekom nevjerojatnih 50 godina svoje karijere glumio i kod mnogih legendi – osim Capre, dobio je ulogu u nekoliko filmova dobrog mu prijatelja Johna Cassavetesa; s Williamom Friedkinom snimio je 'The Brink's Job', a imao je priliku i glumiti samog sebe u Wendersovu 'Nebu nad Berlinom'. Zadnji film, indie dramu 'American Cowslip', snimio je 2008. odradivši ulogu svećenika, unatoč senilnosti i teškom stanju Alzheimera.

Peter Falk umro je kao 83-godišnjak, 23. lipnja, u svom domu na Beverly Hillsu.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još