U KINIMA: 'SUPER 8'

Kad E.T. nije dobar i drag

21.06.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Novi film J. J. Abramsa površna je, ali neosporno vrlo uzbudljiva posveta hitovima Stevena Spielberga s kraja sedamdesetih i iz druge polovice osamdesetih

Nakon što se u prvoj polovici prošlog desetljeća serijama 'Alias' i 'Izgubljeni' etablirao kao jedan od vodećih američkih televizijskih autora i producenata, J. J. Abrams u prošlih je nekoliko godina napravio i vrlo uspješan iskorak u režiju kino blockbustera s filmovima 'Nemoguća misija 3' i 'Zvjezdane staze'. Komercijalni uspjeh tih filmova omogućio mu je da realizira jedan razmjerno osobniji projekt – SF pustolovinu 'Super 8', koja je tjedan dana nakon američkog otvaranja stigla i u naša kina.

 

 

Foršpan 'Super 8'

 

 

Priča filma odvija se u ljeto 1979. godine u izmišljenom gradiću Lillian u američkoj državi Ohio. Nakon uvodne scene, koja se odvija neposredno nakon sprovoda majke jednog od glavnih likova, 12-godišnjeg Joea Lamba (Joel Courtney), glavni zaplet počinje po završetku školske godine. Joe je jedan od petorice prijatelja koji s amaterskom kamerom formata super 8 snimaju film o zombijima: Joe je zadužen za masku, a ostali članovi ekipe su redatelj Charles (Riley Griffiths), snimatelj i stručnjak za pirotehniku Cary (Ryan Lee), majstor rasvjete Preston (Zach Mills) i glavni glumac Martin (Gabriel Basso). Presretni Charles najavljuje ostatku ekipe da je uspio angažirati glavnu glumicu - Alice (Elle Fanning), jednu od najzgodnijih djevojčica u njihovoj školi. Ekipa jedne noći odlazi snimati na napuštenu željezničku postaju, gdje neočekivano svjedoče katastrofalnoj nesreći jednog teretnog vlaka nakon sudara s jednim kamionetom. Odmah se pokaže da je bila riječ o vojnom vlaku, a uskoro će se pokazati da je teret koji je prevozio bio itekako opasan, pa će se mali filmaši – zajedno sa svim svojim sugrađanima – naći u pustolovini većoj od svega što su mogli zamisliti...

 

'Super 8' definitivno potvrđuje J. J. Abramsa kao prvorazrednog akcijskog redatelja. Film se odlikuje gotovo besprijekorno odmjerenim pripovjednim ritmom – dinamičan je (ali ne na agresivan način filmaša poput Michaela Baya), akcijske sekvence jako su uzbudljive, a u svemu tome Abrams ne zaboravlja utkati emotivnije momente koji cjelini daju određenu toplinu. Također, autora valja pohvaliti za rad s djecom-glumcima: sve interpretacije malih zvijezda filma iznimno su prirodne, a posebno se ističe doista izvrsna Elle Fanning. 'Super 8' svakako je jako dobar komad holivudske zabave, ali ipak ne i vrhunski film.

 

 

Abrams je u priču ugradio brojne motive i dosjetke koji cjelinu načelno čine bogatijom, ali je, nažalost, dosta toga ostavio nedorečenim. To se prije svega odnosi na način na koji tretira opasnost koja prijeti gradu (slijedi manji spoiler za one koji ne žele znati o čemu je riječ): ubojiti vanzemaljac sa svojim razlozima za sijanje straha mogao je biti itekako snažan dramski protagonist, no Abrams je pogriješio time što je prekasno počeo otkrivati detalje o njemu, pa u trenutku kada ga napokon odluči potpuno razotkriti više nema vremena za ozbiljnije bavljenje njime.

 

 

Dalje, u svjetlu važnosti koju - pogotovo u uvodnom dijelu - daje snimanju filma malih junaka, taj motiv u konačnici ostaje bez naročite dramske iskorištenosti. Također, u prvom dijelu uspostavlja antagonizam između očeva Joea i Alice koji romansu dvoje školaraca stavlja u situaciju usporedivu s 'Romeom i Julijom' – svaki otac eksplicitno zabranjuje svome djetetu da se viđa s onim drugim – da bi se taj podzaplet razriješio na vrlo proizvoljan način (priča za sebe je jedan ciljani emotivni vrhunac u samoj završnici, u koji ovom prilikom nećemo ulaziti radi izbjegavanja 'spoilera'). Film sadrži još niz razmjerno malih nelogičnosti, čiji zbroj u konačnici donekle umanjuje ukupan dojam. No treba istaknuti da, ako će vas te stvari i smetati, o svemu tome nećete stići razmišljati za vrijeme samoga filma – zato, da ne bismo pretjerali s kritičnošću, zaključimo kako dobri aspekti filma uvelike pretežu nad manama, tako da 'Super 8' u konačnici svakako zaslužuje preporuku.