TABOR FILM FESTIVAL

Brojne kratkometražne premijere na festivalu pod vedrim nebom

24.05.2011 u 13:40

Bionic
Reading

9. Tabor Film Festival predstavit će se publici u pet festivalskih dana od 7. do 11. lipnja

Kako je zbog recesije obnova i restauracija dvorca Veliki Tabor prekinuta i ove godine, festival će se održati u Zaboku - vraća se pod nebo, i to u predivno uređen vrt krčme Polanović. Festival i dalje ostaje utvrda, tj. tabor kratkometražnog filma.

Novouređeni prostor Zelena dvorana bit će, uz kinodvoranu, još jedno mjesto za dnevne projekcije, a Zabok će u budućnosti biti glavno mjesto održavanja festivala, dok će dvorac Veliki Tabor biti mjesto ladanja za goste filmaše i projekcije vikendom.

'U domaćoj, a posebno u međunarodnoj konkurenciji pripremili smo mala iznenađenja i prave filmske poslastice koje će svoju hrvatsku premijeru doživjeti na našem festivalu', ističu organizatori, koji će uskoro objaviti cjelovit raspored programa i projekcija.

Popratni program svake je godine sve zanimljiviji i opsežniji. Već petu godinu traje suradnja s Europskom filmskom akademijom (European Film Academy), uz čiju će pomoć biti predstavljena dva programa filmova nominiranih za prestižnu nagradu Europske filmske akademije. Cijela priča nosi naziv Short Matters on Tour, a Tabor Film Festival jedan je od desetak festivala koji imaju čast biti dio te turneje.

Ove godine je zemlja partner Švedska, pa je velik dio programa posvećen toj važnoj kinematografiji. Program je nastao u suradnji s jednim od najstarijih europskih filmskih festivala, Uppsala Film Festivalom, i uz pomoć Švedskog filmskog instituta.

U suradnji s Društvom naša djeca iz Zaboka nastavlja se s programom filmskih matineja za najmlađe.

Filmska škola okrenula se mladima kojima je ove godine omogućena radionica na temu pisanja scenarija za film, koja će biti pod palicom scenarističkog projekta Palunko. Ove godine publika će također moći vidjeti rad lokalnog multimedijalnog umjetnika Martina Mrzljaka, koji je ovogodišnji dobitnik nagrade fondacije Essel (Essel Art Award).