Film LARS VON TRIER:

'Uvalio me moj danski smisao za humor'

  • Autor: tportal.hr
  • 20.5.2011 15:31:12
  • 20.5.2011 14:48:07

Nakon što je dignuo veliku prašinu svojom antisemitskom izjavom, Lars von Trier se posuo pepelom, za sve okrivivši svoj danski humor

Lars von Trier, danski redatelj izbačen s festivala u Cannesu nakon neoprezne izjave da 'razumije Hitlera', tvrdi da ga je dokrajčio njegov osebujni smisao za humor. U intervjuu za židovski časopis Haaretz, 55-godišnji autor nastojao se opravdati što se u šali deklarirao kao nacist. Von Trier je izjavio kako je odrastao vjerujući da je Židov, sve dok mu majka na samrtnoj postelji nije otkrila pravo, njemačko porijeklo.

'Živio sam većinu života kao Židov. Moja majka nije bila Židovka, ali čovjek za kojeg sam vjerovao da je moj otac bio je Židov. Onda sam saznao da je moj biološki otac - Nijemac. Umjesto da sam jednostavno izjavio kako sam na prilično neobičan način saznao da sam zapravo Nijemac, u svojoj karakterističnoj brzini i stoga što ne podnosim čovjeka za kojeg se ispostavilo da mi je pravi otac (unatoč majčinom objašnjenju da je on 'posebno šarmantan'), izjavio sam u maniri tipičnog danskog humora da većina ljudi ne razumije da sam nacist. Ali ništa nije dalje od istine', objasnio je redatelj koji je u Cannesu promovirao novi film 'Melankolija' koji donosi priču o kraju svijeta. Redatelj se nada da njegova ishitrenost neće biti i kraj njegove filmske karijere.

'Bila je to samo glupa šala. Takvim cinizmom obično se koristim u komunikaciji s bliskim prijateljima, koji znaju kakav sam i ne zamjeraju mi to. Duboko se ispričavam ako sam nekoga uvrijedio. To mi nije bila namjera. Također sam uvrijedio Nijemce, time što sam ih sve sveo na naciste', posipao se pepelom Von Trier.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još