U KINIMA: 'PIRATI S KARIBA 4'

Deppove nove ludorije na Karibima

20.05.2011 u 12:23

Bionic
Reading

Jedan od najuspješnijih holivudskih serijala prošlog desetljeća, 'Pirati s Kariba', nastavlja se novim, četvrtim dijelom, podnaslovljenim 'Nepoznate plime'

Odlučivši se na snimanje novog nastavka, superproducent Jerry Bruckheimer suočio se s nekoliko ozbiljnih izazova. Budući da je nakon drugog i trećeg dijela ('Mrtvačeva škrinja' i 'Na kraju svijeta') serijal postao sinonim za holivudske ekscese – 'Na kraju svijeta' stajao je više od 300 milijuna dolara – studio Disney ovaj je put bitno postrožio kontrolu nad projektom, pa je Bruckheimer za 'Nepoznate plime' dobio na raspolaganje 'tek' nešto više od 200 milijuna dolara. S kreativne strane, redatelj prva tri dijela, Gore Verbinski, nije više bio zainteresiran za bavljenje pustolovinama pirata Jacka Sparrowa, pa je Bruckheimer morao pronaći novog 'kormilara' i, dosta neočekivano, on i Disney odlučili su se za Roba Marshalla, dosad poznatog po, najblaže rečeno, potpuno drukčijoj vrsti filmova ('Chicago', 'Sjećanja jedne gejše', mjuzikl 'Devet'). U svjetlu svega navedenoga, bilo je jasno da s novim filmom priča mora krenuti nekim novim smjerom, pa je uz Jacka Sparrowa od glavnih likova sačuvan samo njegov vječiti rival Barbossa, dok su izbačeni likovi Willa (Orlando Bloom) i Elizabeth (Keira Knightley), što je i sasvim logično, jer je njihova priča na kraju trećeg dijela zaista bila posve zaokružena (što, naravno, ne isključuje mogućnost da ih ponovno susretnemo u nekom sljedećem nastavku).

Odmah treba reći da se gledajući 'Nepoznate plime' doista jasno vidi da je ekipa filma imala manje sredstava u odnosu na prethodne nastavke – ne može se, naravno, reći da novi film izgleda skromno, ali definitivno jest manje spektakularan. Fanove serijala zasigurno neće iznenaditi to da je zaplet 'Nepoznatih plima' vezan uz potragu za izvorom vječne mladosti, jer je na završetku trećeg dijela Jack Sparrow (Johnny Depp) upravo krenuo pronaći to mitsko mjesto. Priča novog filma započinje u Londonu, gdje Sparrow dolazi spasiti svoga časnika Gibbsa, kojemu prijete vješala. Sparrow doznaje da netko, predstavljajući se njegovim imenom, okuplja posadu za potragu za izvorom. Pokaže se da je taj 'netko' Angelica (Penelope Cruz), ljepotica s kojom je Jack svojedobno imao burnu vezu koju je naprasno prekinuo, što mu ona, blago rečeno, nije oprostila.

Nakon određenih komplikacija, Jack kao zarobljenik završi na Angelicinu brodu, čiji je pravi kapetan nitko drugi do najozloglašeniji od svih pirata – Crnobradi (Ian McShane). Okrutni morski razbojnik želi se što prije domoći izvora da bi izbjegao zloj sudbini – prorečeno mu je, naime, da će ga uskoro ubiti muškarac s jednom nogom. Taj muškarac je Barbossa (Geoffrey Rush), Jackov stari rival, koji sada plovi pod zastavom kralja Georgea II, i u njegovo ime želi stići do izvora mladosti, iako je njegov glavni motiv osveta Crnobradom. Naposljetku, u utrci za izvorom su i Španjolci – koji pak imaju svoje vrlo specifične planove.

Kao što se iz ispričanog vidi, zaplet 'Nepoznatih plima' nije baš jednostavan, no odmah treba reći da doista jest osjetno manje kompliciran od drugog i trećeg filma serijala. To je nedvojbeno pozitivan pomak, jer 'Mrtvačeva škrinja' i 'Na kraju svijeta' znali su biti zamorni zbog bezbrojnih obrata u kojima su likovi neprestano mijenjali strane. S druge strane, činjenica je da se itekako osjeti da je novi film snimljen za manje novca od prethodnih.

Iako se doista nikako ne bi moglo reći da 'Nepoznate plime' izgledaju skromno, činjenica je da su znatno manje spektakularne od prethodnih filmova, u kojima je povremeno vrlo ekstravagantna maštovitost uglavnom dosta uspješno 'pokrivala' problematične aspekte zapleta. 'Nepoznate plime' puno su prozaičnije ostvarenje, jer redatelj Marshall očito nema osobitog dara za takav tip filmova. Da ne bi bilo zabune, to ne znači da je film loš.

Dapače, nakon blago iritantnog uvoda koji se odvija u Londonu, kad priča dođe na otvoreno more cjelina počinje funkcionirati kao prilično uzbudljiva pustolovina. Deppova interpretacija Sparrowa još uvijek je zabavna (iako je romantično spajanje njegova lika s Angelicom Penelope Cruz uglavnom promašeno), a Geoffrey Rush kao Barbossa i Ian McShane kao Crnobradi osiguravaju efektnu glumačku podršku. U trajanju od dva sata i desetak minuta (bez odjavne špice), film je još uvijek ponešto predug, no mnogi će vjerojatno odahnuti zbog činjenice da ne traje gotovo tri sata, kao 'Na kraju svijeta'.

'Pirati s Kariba: Nepoznate plime' definitivno nije film za pamćenje, ali nije ni rutinsko odrađivanje kakvo se moglo očekivati u svjetlu činjenice da nastavlja jednu priču koja je ipak bila praktički zaokružena. Sve u svemu, sasvim solidna razbibriga.