HAVC PREDSTAVLJA

Hrvatski filmovi na filmskom sajmu u Cannesu

11.05.2011 u 11:05

Bionic
Reading

Šezdeset i četvrto izdanje filmskog festivala u Cannesu, kao i prethodnih godina, na dvanaest će dana, od 11. do 22. svibnja 2011. postati odskočna daska za brojne svjetske filmove, među kojima se nalaze i četiri hrvatska naslova

Riječ je o dugometražnom dječjem igranom filmu 'Koko i duhovi'Daniela Kušana te povijesnoj drami 'Lea i Darija' Branka Ivande. Dva dokumentarna filma koja su se u posljednje vrijeme istaknula na cijenjenim međunarodnim filmskim festivalima, 'Jesam li sretna?' Vanje Sviličić i 'Marijine' Željke Sukove, također će imati market projekcije koje su namijenjene profesionalcima iz filmske industrije.

Na filmskom sajmu u Cannesu sudjelovat će i štand Hrvatskog audiovizualnog centra koji će se drugu godinu zaredom nalaziti u sklopu Regionalnog paviljona South-East European Pavilion, na adresi Village International Riviera br. 135. U tom će paviljonu, osim Hrvatske, još sedam zemalja iz regije predstavljati svoje recentne kinematografije: Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Cipar, Makedonija, Slovenija i Srbija.

Projekcije na sajmu Marché du Film neće biti jedini predstavljeni filmovi u Cannesu. Sedamnaest hrvatskih kratkometražnih filmova iz recentne produkcije uvršteni su u program Short Film Cornera. Podsjetimo: riječ je o popratnoj platformi kanskog filmskog sajma i festivala koja kroz digitalnu videoteku odabrane kratkometražne filmove predstavlja filmskim profesionalcima iz svjetske filmske industrije (producenti, distributeri, programeri festivala, televizijske kuće i ostale filmske institucije).

Dvadeset i jedan film za dvanaest kanskih festivalskih dana, kratak je rezime naše ovogodišnje prisutnosti na jednom od najprestižnijih svjetskih filmskih festivala. Za kraj zaključimo kako nam i domaća filmska kritika dobro kotira posljednjih mjeseci. Nakon Jurice Pavičića u Berlinu, Josip Jurčić sudjelovat će u radu žirija svjetske udruge filmskih kritičara FIPRESCI u kanskoj festivalskoj selekciji Un Certain Regard