Film 4. SUBVERSIVE FILM FESTIVAL

Sukob i klasici na programu festivala

  • Autor: tportal.hr
  • 10.5.2011 11:40:21
  • 10.5.2011 10:05:31

U sklopu retrospektive Ritwika Ghataka, danas u 18 sati u kinu Europa na redu je film 'Zvijezda zavijena u oblake': riječ je o jednom od najvažnijih klasika u povijesti indijske kinematografije, a dramatski vrhunac filma navodi se kao režijsko remek-djelo

Film 'Zvijezda zavijena u oblake' zaradio je silno priznanje kritičara i stručnjaka širom svijeta, ali i postigao veliki komercijalni uspjeh i topao prijem obične bengalske publike u Kalkuti i njezinim predgrađima u kojima je znatan dio ljudi izravno ili neizravno trpio od 'odcjepljenja', teme koja je Ritwika Ghataka ponajviše zaokupljala.

subversive film festival
Sukob
Indijski film 'Sukob' ovogodišnjeg gosta festivala Shyama Benegala žestoko kritizira kastinski sustav zemlje, a s druge strane izruguje s ulogama suvremenih filmskih stvaratelja ili, bolje rečeno, medija općenito koji jurcaju zabačenim selima u potrazi za senzacionalnim vijestima bez preuzimanja ikakve društvene odgovornosti. Film je na programu u 20,30 sati u kinu Europa.

Odmah nakon 'Sukoba', u 23 sata, na programu Subversive Film Festivala nigerijski je film Chica Ejira 'Onome... još jedna ljubav'. Riječ o jednom od prvih djela legendarnog Chica Ejira. Mračna drama bogatih i siromašnih razvija se na pozadini scene nasilja s početka, a automatizam njezine brutalnosti dijelom objašnjava pasivnost protagonista.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još