Film KLASIK ŠPAGETI-VESTERNA

Tarantino će oživjeti legendarnog Djanga

Legendu špageti-vesterna oživjet će Quentin Tarantino, koji je već predao gotov scenarij 'Django Unchained' i dogovorio suradnju s Francom Nerom

Junak iz filma Segija Corbuccija iz 1966. u kojem ga je glumio Franco Nero, jedan je od najpoznatijih tropa špageti vesterna, kasnije korištenih u bezbroj filmova. Uspjeh Corbuccijeva iznimno krvavog filma doveo je do toga da svaki drugi revolveraš u bezbrojnim talijanskim vesternima, snimanim u drugoj polovici šezdesetih i prvoj polovici sedamdesetih, dobije ime ili nadimak 'Django'.

Šutljivi revolveraš koji nikad ne jaše konja, premda sa sobom vuče sedlo, i koji na konopcu vuče mrtvački kovčeg u kojem skriva Gatling strojnicu, imitiran je bezbroj puta; ovakvog ili onakvog 'Djanga' glumili su i Terence Hill, i Thomas Millian, i Glenn Saxon, i Jack Betts, Tony Kendall...

Sam Franco Nero vratio se toj ulozi u filmu Nella Rosattija iz 1987. (po Corbuccijevom scenariju), 'Django 2: povratak Djanga', u kojem je nekadašnji revolveraš postao fratar, ali odbacuje križ i ponovo uzima revolver kad njegovu kćer otimaju lovci na robove. Taj film brojni ljubitelji špageti-vesterna cijene koliko i original, a upravo taj motiv fratra-revolveraša iskoristio je i Sam Raimi u 'Brzima i mrtvima' za lik Russella Crowea.

Originalni Django ipak je bio neponovljiv; njegov izgled – crna odjeća i šešir, crna pelerina, sivi šal i rukavice bez prstiju – isto je toliko poznat i imitiran kao i plava košulja, crne traperice, nakrivo zakopčani krzneni prsluk i pončo Eastwoodovog 'Čovjeka bez imena'. A upravo tu legendu o Djangu planira uskrsnuti Tarantino u svom 'Djangu bez lanaca' u produkciji braće Weinstein, i to kao crnca.

Još se ne zna tko će glumiti samog Djanga, ali ulogu njemačkog revolveraša, lovca na ucjene koji postaje mentor oslobođenog roba Djanga u tom poslu i poslije mu pomaže izbaviti suprugu od zlog plantažera, glumit će Christopher Waltz. Originalni Django, Franco Nero, pristao je na cameo ulogu u Tarantinovu filmu, a pored njega zna se da će glumiti Keith Carradine i Treat Williams.

Originalni Django
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još