U KINIMA: 'THOR'

O norveškim bogovima i ljudima

29.04.2011 u 15:56

Bionic
Reading

Filmske adaptacije popularnih stripova zauzele toliko su važno mjesto u produkcijskim planovima holivudskih studija da filmaši koji žele raditi u visokobudžetskim produkcijama više ne mogu izbjegavati ovakve projekte

Tako je, eto, došlo do toga da ekranizaciju stripa ‘Thor’ režira nitko drugi do Kenneth Branagh, ugledni britanski redatelj i glumac čija je dosadašnja karijera uglavnom bila obilježena adaptacijama Shakespeareovih drama. Imao je, naravno, Branagh izleta u relativno govoreći, populističkije vode: još 1994. režirao je prilično zanimljivu ekranizaciju ‘Frankensteina’, a posljednjih godina kao glumac se okušao u interpretaciji glasovitog lika inspektora Wallandera u seriji TV filmova prema romanima švedskog autora Henninga Mankella. No, i u svjetlu spomenutih projekata ostaje činjenica da je Branaghov angažman na ‘Thoru’ vjerojatno najneočekivaniji autorski izbor otkako je Ang Lee prije osam godina režirao ‘Hulka’.

Naslovni lik je, naravno, ponešto modernizirana verzija Thora, najstarijeg sina vrhovnog boga u nordijskoj mitologiji, Odina. Priča filma, na kojoj je radilo pet potpisanih scenarista, prati Thorov (Chris Hemsworth) dolazak na Zemlju, gdje ga je Odin (Anthony Hopkins) prognao nakon što mu je oduzeo moći, učinivši ga smrtnikom. Thor je, naime, trebao postati Odinov nasljednik, no upravo u trenutku kada je otac zaustio da ga proglasi novim vladarom, došlo je do incidenta s drevnim neprijateljima bogova s Asgarda, Ledenim divovima. Unatoč Odinovu protivljenju, nadmeni i nerazboriti Thor odlučio je krenuti u odmazdu, no pritom je samo izazvao obnovu staroga rata, i zato ga je Odin kaznio, a za njim je na Zemlju poslao i malj Mjollnir, s riječima da će se malja domoći onaj koji će to zavrijediti. Na Zemlji, Thor susreće Jane Foster (Natalie Portman), lijepu mladu znanstvenicu, te se među njima javlja obostrana privlačnost. Uz njezinu pomoć, on dolazi do Mjollnira, ali ga ne uspije izvaditi, pa tek tada počinje shvaćati da se mora promijeniti ako želi naći način kako da se ponovno vrati među bogove.

Producenti filma napravili su jako dobar izbor angažiranjem Branagha, koji je filmu dao gotovo idealan ton – ozbiljan, ali ne i preozbiljan, s fino doziranim elementima humora. Branaghov ‘Thor’ u tom smislu na trenutke čak podsjeća na ekranizacije ‘Supermana’ od prije tridesetak godina, a ton njegova filma otprilike je na pola puta između prvog ‘Supermana’ Richarda Donnera i ‘Supermana II’ Richarda Lestera. ‘Thor’ je nesporno dinamičan, uzbudljiv i zabavan film, s nizom atraktivnih akcijskih scena, bogatih uglavnom vrlo uvjerljivim vizualnim efektima. Moglo bi se prigovoriti da romansa između Thora i Jane možda i nije najbolje razrađena, kao i da je element Thorova ‘osvješćivanja’ također malo zbrzan, no to nisu zamjerke koje bi osjetnije umanjile povoljan ukupni dojam.

Chris Hemsworth, 27-godišnji Australac koji je dosad najzapaženiji nastup ostvario ulogom oca kapetana Kirka u zadnjoj verziji ‘Zvjezdanih staza’, u ulozi Thora nije pokazao osobit glumački raspon, no nema sumnje da ima sve ostale predispozicije da postane velika holivudska zvijezda. Natalie Portman korektna je u ulozi Jane, a ponajbolje uloge ostvarili su Stellan Skarsgard kao Janein mentor Erik Selvig i Anthony Hopkins, kojeg je Branagh spretno primirio da ne pretjera u ulozi Odina. U konačnici, ‘Thor’ je stripovski blockbuster koji zaslužuje preporuku