SPOJ UMJETNOSTI

Kultni filmski junaci nastali prema stripu

30.04.2011 u 10:22

Bionic
Reading

Superjunaci su fiktivni likovi nevjerojatnih fizičkih i mentalnih sposobnosti, predani očuvanju mira i borbi za slobodu prosječnog puka

Tako ih barem opisuje enciklopedija internetskog znanja, Wikipedia. Otkada se Supermen 1938. pojavio u stripu, superjunaci su postali sastavni i nezamjenjivi dio urbane kulture. Oni imaju jaku moć nad našom kolektivnom maštom, služeći kao utjelovljenja naših nada, snova i želja. Slika su naših društvenih i političkih stvarnosti, ali i razmišljanja o našoj seksualnosti i tjelesnosti kroz idealizirana i objektivizirana viđenja ljudskog tijela.

Pojednostavljeno – superjunaci su kul, a svatko od nas je bar jednom u životu poželio posuditi neku od njihovih supermoći. Mnogi od njih su nas kroz godine inspirirali na razne načine, a posljednje smo vrijeme svjedoci sve češćeg prebjega superjunaka s koloriranih stranica na filmsko platno. Prisjetimo se kako je sve počelo...



Barbarella

Jedna od prvih uspješnih ekranizacija stripa nastala je davne 1968. godine, a riječ je o filmskom uratku Rogera Vadima, 'Barbarelli'. Razlog megaplanetarnog uspjeha vjerojatno je pojava Jane Fonde u razgolićenoj ulozi svemirske agentice koja putuje galaksijom u brojim avanturama boreći se protiv zla i nepravde, gubeći iz borde u borbu sve više dijelova svoje seksi odjeće.

Film nastaje prema istoimenom stripu koji je šezdesetih godina osmislio Jean-Claude Forest, a smatra se jednim od prvim filmova koje spaja elemente znanstvene fantastike i erotike. Iako je film financijski propao i kod kritike nije baš dobio riječi hvale, dosegao je kultni status te je još desetljećima kasnije imao ogroman utjecaj na pop-kulturu, a posebice glazbu.

Jane Fonda nakon filma postaje seks simbol tog vremena, a njezin lik se veže uz seksualnu revoluciju i emancipaciju žena. Nezaboravna scena u kojem svemirska djeva Barbarella uništava Orgasmatron stroj koji muči stanovništvo svemira orgazmima nosi se rukom pod ruku s legendarnom i bezbroj puta kopiranom uvodnom sekvencom Barbarellinog presvlačenja iz svemirskog odjela u nešto udobnije.


Flash Gordon

Osamdesetih godina počinje popularizacija stripova koji imaju tendenciju prebaciti se na filmsko platno.

Rame uz rame uz Conana Barbara i Crvenokosu Sonju našao se i film Flash Gordon za koji mnogi kažu da je toliko loš da je zapravo dobar. Radnja filma prati igrača američkog nogometa koji postaje superjunak, a zadaća mu je spasiti planet od zlog imperatora Minga.

Film nastao prema stripu iz tridesetih godina prošlog stoljeća već se pojavio na velikom ekranu davne 1936. godine, a njegova inačica iz osamdesetih je do danas stekla kultni status.

'He'll save every one of us!' kažu Queenovci u pjesmi koja je sastavni dio legendarnog soudtracka, koji je proglašen svemirskom rock operom pa zbog toga mnogi uspoređuju film s 'Rocky Horror Picture Showom'.




Supermen

Na planetu postoji vrlo mali postotak ljudi koji ne prepoznaju superjunaka obučenog u zategnuto plavo-crveno odijelo s velikim slovom S kao zaštitnim znakom. Dakako, riječ je o najpoznatijem superjunaku u povijesti filma, Supermenu koji dolazi na Zemlju s planeta Kryptona. Ostatak priče svima je poznat.
Za mnoge obožavatelje Christopher Reeve je jedini pravi Supermen i jedan je od primjera glumaca čija jedna uloga zasjenjuje ostatak glumačke karijere. Reeves je postao megaplanetarna zvijezda, a od filma Supermen stvorena je cijela franšiza.

Nakon poznate trilogije nastale osamdesetih godina, nastaje još nekoliko nastavaka koji nisu prošli dobro ni kod publike ni kod kritike. Mnogi su se složili da filmska industrija još uvijek nije našla zamjenu za Christophera Reevea čija je tragična nesreća pada s konja, koja ga je ostavila u potpunosti paraliziranim, izmamila suze mnogih obožavatelja. Za mnoge je i sam Supermen preminuo te 2004. godine.


Batman

Teško je uopće zamisliti činjenicu da prvi televizijski serijal o Čovjeku-šišmišu nastaje davne 1943. godine, samo par godina nakon njegove strip premijere. Nekoliko velikana filmske režije odlučilo se pozabaviti izazovom da jednog od najvećeg junaka umjetnosti stripa prenesu na filmsko platno.

Tek krajem osamdesetih nastaje prva filmska verzija Batmana koja je ostala zapamćena po legendarnom nastupu Jacka Nicholsona u ulozi Jokera. Tim Burton uzima redateljsku palicu u ruke i u drugom nastavku te Gotham Cityju daje još mračniju konotaciju, a izvrsna izvedba Michaela Keatona u glavnoj ulozi po drugi puta i nezaboravni Danny DeVito u ulozi Čovjeka Pingvina osigurali su filmu zaradu od pola milijuna dolara.

Christoher Nolan
predstavlja Batmana za 21. stoljeće u svojoj uspješnici i svojevrsnom prequeluBatman: Početak pobravši odlične kritike. Odlazi korak dalje u nastavku naziva Vitezu tame koji je proglašen jednim od najboljih adaptacija stripa u filmskoj umjetnosti.

Iako je bilo teško nadmašiti Nicholsona, Heath Ledger u ulozi Jokera uspio je ostvariti jednu od najboljih uloga u životu, za koju je posthumno dobio Oscara. On gura Gotham u anarhiju i tjera Viteza tame sve bliže tome da prijeđe tanku liniju između herojstva i odmetništva, glasine nakon Ledgerove tragične smrti šuškaju o tome kako ga je upravo priprema za ulogu psihopatskog ubojice dovela na sam rub egzistencije.


X-Men

Početkom 2000. godine započinje nova era filmova o superjunacima iz stripova. Za to je uvelike zaslužna ekranizacija X-Mena koji postaje prvi visoko budžetni film s tematokom junaka koji se bore između dobra i zla. Film je s oduševljenjem primljen kod publike i kritike, a pokosio je veliki utržak na kinoblagajnama.

Za uspjeh je dodatno zaslužna činjenica da se u filmu našao popis traženih holivudskih imena tog doba poput Halle Berry, Iana McKellena, Patricka Stewarta i naravno Hugha Jackmana.

Radnja filma vrti se oko mutanata s posebnim moćima koje se počinju javljati tijekom puberteta. Mutanti su u filmu prikazani kao predmet bojazni i mržnje u svijetu ljudi. Film je režirao Bryan Singer koji istražuje ideje predrasuda i diskriminacije u Sjedinjenim Američkim Državama. Filmska adaptacija istoimenog stripa smatra se velikim doprinosom oživljavanja i popularizacije stripa u filmskoj umjetnosti te je utabala put do slave nekolicini ekranizacija stripova koji nastaju nakon njega.


Spiderman

Odjeven u crveno-plavo odijelce, on se golim rukama penje uz visoke nebodere i svoje protivnike gađa mrežom koja mu izlazi iz zapešća. No u stvarnom životu on je tek obični mladić zbunjen iznenadnim super moćima.

Otkad su prodana prava za ekranizaciju poznatog stripa, trebao je proći dugi niz godina da se nađe produkcijska kuća koja bi riskirala financije za filmsku adaptaciju. No, X-Men je probio led otvarajući put žanru stripovskih filmova te Sony Pictures Entertainment 2003. godine kupuje prava za Spidermana i zadužuje Sama Raimija za režiju.

Kritičari su bili sumnjičavi kada je najavljeno snimanje filma o avanturama Čovjeka-pauka, ali film je oborio rekorde, zaradio milijune te od Tobeyja Maguirea i Kirsten Dunst napravio superzvijezde filmske industrije. Spiderman je uvršten u sam vrh filmske industrije po zaradi, popularnosti i utjecaju koji je izvršio na filmove slične tematike.


Sin City

Za sve ljubitelje umjetnosti stripa filmska adaptacija Sin Cityja bila je prava poslastica. Stripovsko kadriranje, jaki kontrasti, prevladavanje crno-bijelog tonaliteta, tipična radnja noir filmova i mračna atmosfera samo su neke od karakteristika u filmu koji se najviše približio stripovskom načinu izražavanja.

Za to je zaslužan Robert Rodriguez koji se uhvatio režije, a koredateljsko mjesto prepustio Franku Milleru, autoru tada revolucionarnih, a danas kultnih stripova. Rodrigueza nije dala smesti činjenica da će ga izbaciti iz Američkog udruženja redatelja zbog suradnje s Millerom. No čini se da je redatelj bio u pravu jer je stvorio djelo koji mnogi danas smatraju jednim od njegovih najboljih radova.

U filmu su se našla velika glumačka imena tadašnje filmske scene. Popularnoj zvijezdi osamdesetih i devedesetih godina Mickeyju Rourkeu omogućen je velik povratak u svijet filma, a pored njega su se našla i imena poput Brucea Willisa, Jessice Albe, Elijah Wooda, Benicia Del Torra i mnogih drugih.


300

Legendarni autor stripova Frank Miller pokazao se kao vrlo popularna osoba u svijetu filma nakon ekranizacije Sin Cityja. Ovaj put na red je došao njegov rad 300 čija se radnja vrti oko čuvene povijesne bitke kod Termopila, a glavni junaci su spartanski vojnici na čelu s Gerardom Butlerom u glavnoj ulozi.

Zack Snyder,
koji se prihvatio režije, nije htio odveć riskirati te je samog Millera pozvao kao konzultanta i izvršnog producenta filma. I ovaj put se to pokazalo kao dobitna kombinacija jer je film poharao kinoblagajne diljem svijeta i nametnuo novi stil i izričaj za snimanje povijesno-akcijskih spektakala, o čemu možemo posvjedočiti kroz primjere poput Sukob titana, ili pak TV uspješnicu Spartak: Krv i prijesak

Kritika je bila podijeljena, poznato je da je film izviždan na berlinskom festivalu te godine, izazvao je brojne kontroverze i glasne odgovore s Bliskog istoka, ali publika ga je prihvatila s oduševljenjem pogotovo zbog inovativne tehnike snimanja.

Koliko je burne reakcije izazvao, dokazuje i javno upletanje iranske vlade koja je autore filma proglasila  promotorima Busheve politike te pokušaj demoniziranja njihova kulturnog nasljeđa. S druge strane, autori su doživjeli napad zbog feminiziranog prikaza perzijskog kralja Kserksa koji je u kontrastu s Leonidinom 'asketskom muškošću'. Čak su i neki kritičari queer teorije optužili da film njeguje stereotipe o homoseksualcima.


Iron Man

Prije par godina došao je na red još jedan junak koji je nastao šezdesetih godina, a riječ je o Tonyju Starku, vlasniku milijarderske korporacije koji dane i noći provodi u radionici kako bi sačinio savršen oklop u kojem bi spašavao ovaj svijet.

Lik superjunaka izlazi iz radionice poznate stripovske kompanije Marvel koji se nakon skoro dva desetljeća borbe oko prava na ekranizaciju odlučio na prvi samostalni projekt u svijetu filma.

Ljubiteljima stripova posebno je drag jer nije tipični superjunak s nadnaravnim moćima, nego je običan čovjek koje je iskoristio svoj um kako bi postao nadčovjek.

U kolekciji od 5.000 tisuća likova koje posjeduje Marvel, Iron Man je jedan od najoriginalnijih likova dijelom nadahnut i pokojnom američkom ikonom Howardom Hughesom. Od činjenice da bude tipičan film u superjunaku izbavila ga je gluma Roberta Downeyja Jr-a. koji lik junaka dovodi na novu razinu, čovjeka sa slabostima i heroja u isto vrijeme, ali i prilično svježa režija Jona Favreaua.


Čuvari

Prije dvije godine izašao je film o kojem su se raspisali mediji, a kritika i publika prihvatila ga je objeručke. Riječ je o Čuvarima koji nastaju po istoimenom stripu legendarnog Alana Moorea koji je izmijenio viđenje stripa kao zabave za djecu.

Film koji je pun nasilja i seksa vjerno prenosi atmosferu stripa na platno, a mnogi su bili oduševljeni radnjom koja se ne vrti oko danas već tipičnih junaka sa supermoćima i njihovom prepucavanju, već o izvrsnoj karakterizaciji pojedinačnih likova i dobroj priči.

Izdavačka kuća DC Comics, koja iza sebe ima dugu povijest oživljavanja kultnih stripovskih junaka, redateljsku stolicu prepustila je Zacku Snyderu koji je za ovakav žanr pokazao talent uspješnim hitom 300.

Interesantna činjenica je da je upravo Snyder izjavio da je Watchmen strip koji je odviše kompleksan te da ga je nemoguće ekranizirati, no okružen izvrsnom ekipom scenarista i producenata stvorio je kinohit koji je poharao američka kina i samo u prvom tjednu zaradio preko šest milijuna dolara. Mnogi su prozvali film Blade Runnerom ove generacije, koji prati upečatljiv soundtrack na kojem se mogu naći kultni glazbeni evergreeni iz prošlih vremena.

Thor

Ako ste mislili da će se trend superheroja u kinodvoranama brzo potrošiti, prevarili ste se. Upravo je izašao najnoviji uradak Marvela, o avanturama junaka Thora koji zbog svoje nagle naravi izaziva drevni rat, a glavešine ga šalju na Zemlju s čijim stanovnicima mora pronaći zajednički jezik. Tamo uči što čini pravog heroja kad najopasniji negativac njegova svijeta šalje mračne sile Asgarda da napadnu Zemlju.

U glavnim ulogama su Chris Hemsworth, Anthony Hopkins i Natalie Portman, dok režiju potpisuje Kenneth Branagh.

Pogledajte trailer za najnoviji uradak Marvel Comicsa: