Film 3. ETNOFILM

Pobjednički filmovi rovinjskog festivala u Zagrebu

  • Autor: tportal.hr
  • 27.4.2011 13:42:04
  • 26.4.2011 11:03:10

ETNOFILm - međunarodni festival etnografskog filma, održao se treći put u Rovinju, a zagrebački filmofili projekcije pobjedničkih filmova mogu pogledati Projekcije u Kinu Grič u četvrtak, 28. travnja od 18,30 do 22,30

Kao pobjednika u kategoriji najboljeg studentskog filma, organizatori festivala predstavljaju film litvanske redateljice Ausre Linkenviciute. Anything But Black duhoviti je portret običaja pripreme i čuvanja vlastite pogrebne odjeće u ruralnim krajevima Litve. Autorica bilježi narative o običaju suprotstavljajući stavove mlađih i starijih generacija, pritom se vješto poigravajući pozicijom nijemog promatrača.

ETNOFIlm
My Land
Iz kategorije filmova školovanih etnologa/antropologa bit će prikazan rumunjski film Bird's way Klare Trenasenyi i Vlada Naumescua. Film o ruskoj ortodoksnoj zajednici starovjeri u Rumunjskoj priča je o suočavanju zajednice s migracijom mladih i prekidu intergeneracijskog prijenosa tradicijskog znanja.

Domaći film Kruha služiti redatelja Ive Kuzmanića, o legendarnoj zagrebačkoj pekarnici obitelji Trajković na Novoj Vesi, najbolji je film televizijske produkcije. Reputacija pekarnice koja se na istoj adresi nalazi još od 1925. godine, a čiji vlasnik pripada trećoj generaciji pekara u obitelji, temelji se na kvartovskoj usmenoj predaji. Nakon projekcije slijedi svečano uručenje nagrade redatelju filma Ivi Kuzmaniću.

My Land američkog redatelja Jasona Burlagea nagrađen je u kategoriji neantropoloških filmova. Meditativan i živopisan film prekrasne fotografije o Felicianu iz Perua otkriva podvojenost glavnog lika zbog želje za tradicijskim načinom života i potrebe da svome sinu omogući bolji život u gradu.

Sve su projekcije besplatne, a po završetku filmskog programa druženje se nastavlja uz glazbu DJ-a Kreše Katića.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još