NOIR FESTIVAL

Noir glamur u Zagrebu

22.04.2011 u 10:32

Bionic
Reading

5. i 6. svibnja u Zagrebu svi ljubitelji noir umjetnosti moći će uživati u festivalskom programu – filmskim projekcijama, izložbi fotografija – a moći će i doznati više o noiru na tematskoj panel diskusiji

Na nekoliko atraktivnih gradskih lokacija poput preuređene Galerije VELVET, kultnog art-kina Tuškanac i u kinu pod zvijezdama, isključivo za ovu prigodu postavljenog na igralištu Tuškanac u idili gradske šume, svi ljubitelji noir umjetnosti moći će uživati u dvodnevnom festivalskom programu – filmskim projekcijama, izložbi fotografija – a moći će i doznati više o noiru na tematskoj panel diskusiji.

Noir kao jedan od najpopularnijih i najatraktivnijih žanrova u svijetu filma, fotografije, glazbe i književnosti uspijeva objediniti visoku umjetnost i popularnost te zaokupiti pažnju kritike i publike. Filmski noir nastao je 40-ih i 50-ih godina prošlog stoljeća baveći se kriminalističkom tematikom i mističnom estetikom, uvijek naglašenih, snažnih likova detektiva i fatalnih žena. Mnogi znameniti filmski redatelji su se okušali u noiru, primjerice Alfred Hitchcock, Orson Welles, John Huston... Osim u filmu, noir se paralelno razvijao u literaturi i glazbi čiji utjecaj je i danas snažno prisutan kod brojnih suvremenih autora. Noir u suvremenoj umjetnosti nezaobilazna je tema, a posljednjih desetljeća sveprisutna i u modnom svijetu.

Zagrebački NOIR Festival otvara dvanestominutna noir poslastica, kratkometražni film 'Mean to me' svjetski poznatog umjetničkog dvojca McDermott&McGough u kojem je svoj filmski debi ostvario svjetski top model Agyness Deyn. Deyn, kao tipična fatalna noir žena, pravo je utjelovljenje zadanog vremena i žanra čiji su filmski debi pohvalili i kritika i publika. Duh vremena oživljen je kostimima uglednog dizajnera Zaca Posena koji nerijetko u svojim couture kolekcijama pribjegava upravo noiru.

Peter McGough
Peter McGough, član redateljsko-umjetničkog dvojca McDermott&McGough, osobno će uveličati zagrebačku premijeru filma 'Mean to me' i na jednu noć oživjeti najbolje dane noir žanra. Ujedno tijekom Festivala u preuređenoj Galeriji VELVET bit će postavljena i izložba fotografija nastalih tijekom snimanja filma 'Mean to me' na autentičnom filmskom setu. Fotografije su ujedno i zanimljiv prikaz transformacije vječne modne buntovnice, top modela Agyness Deyn u fatalnu i mističnu noir heroinu.

Prvu noir večer u art-kinu Tuškanac obilježit će kasnovečernja projekcija (od 23 sata) suvremenog noir filma 'Mulholland Drive' David Lynch, 2001) - šlag na crnoj celuloidnoj torti - somnambulička audiovizualna orgija Davida Lyncha (između ostalog) je homagij i film noiru i njegovu zlatnom dobu, 1950-ima. Svojevrsna postmoderna, fantazmagorična refleksija Wilderova 'Sunset Boulevarda', 'Mulholland Drive' kompleksno je i opijajuće djelo, film noir u boji. Film je nominiran za nagradu Oscar (2002) i kansku Zlatnu palmu (2001) te ovjenčan nagradom BAFTA za najbolju montažu (2002).

Na projekcijskom platnu art-kina Tuškanac u kasnovečernjim projekcijama drugog dana Noira, u petak, 6. svibnja, od 21 sat bit će prikazane noir filmske poslastice iz 50-ih godina, prema izboru selektorice Festivala Mime Simić: 'Bulevar sumraka' (Sunset Boulevard, Billy Wilder, 1950) - jedan od najznačajnijih film noira i jedan od najvažnijih filmova američke kulture, ovjenčan s tri nagrade Oscar i četiri nagrade Zlatni globus, s Williamom Holdenom i Gloriom Swanson u glavnim ulogama; 'Dama iz Šangaja' (The Lady From Shanghai, Orson Welles, 1948) je remek-djelo kultnog Orsona Wellesa s redateljem kao irskim mornarom i kontroverzno-plavokosom Ritom Haywort u glavnim ulogama; 'Smrtonosni poljubac' (Kiss Me Deadly, R. Aldrich, 1955) je jedan od najcrnjih, najzlokobnijih i najnihilističnijih noira svih vremena i svakako jedan od najneobičnijih američkih filmova 50-ih godina; 'Demoni' (Les Diaboliques, Henri-Georga Clouzot, 1955) podsjetnik je da film noir ne treba shvaćati kao isključivo američki stilski teritorij, a osim sjajnih kritika koje je dobio i koje su tijekom vremena samo dodatno očvrsnule, jedan od većih komplimenata filmu svakako su česte usporedbe sa slavnim Hitchcockom kojemu je ovaj film navodno poslužio kao nadahnuće za hit 'Psiho'.

Prvim NOIR festivalom grad Zagreb na jednu noć dobiva i novo kino pod zvijezdama! Na krovu gradske garaže i u idili gradske šume na Tuškancu samo za ovu prigodu bit će postavljeno art-kino pod zvijezdama na čijem platnu će biti prikazan noir klasik 'Noć lovca' (The Night of the Hunter, 1955) redatelja Charlesa Laughtona. Film 'Noć lovca' je kao stvoren za gledanje na otvorenom, gdje će lavež pasa u daljini i šumor borova s obližnjeg Tuškanca smekšati prestravljene uzdahe i krikove iz gledališta. 'Noć lovca' redovito je uvrštavan u top liste najboljih filmova zlatnog doba film noira.

Za one kojima je noir još uvijek nedovoljno nepoznat kao tema, ali i za one koje ova tema svakodnevno nadahnjuje u životu i radu, dio festivalskog programa osmišljen je i kao panel diskusija na temu noira u književnosti, glazbi, modi i drugim aspektima umjetničkog i svakodnevnog života. Poznati teoretičari mode, književni kritičari, znanstvenici, gastro umjetnici, filmski i kulturni djelatnici u pomalo neformalnoj atmosferi galerije VELVET razgovarat će i diskutirati na temu noira.

Nakon Zagreba, NOIR Festival krajem kolovoza ove godine preselit će u Zadar. Stara gradska jezgra Zadra puna je fotogeničnih uličica koje će na jednu noć postati pozornica NOIR Festivala, a valja se prisjetiti kako je upravo zadarski zalazak sunca bio velika inspiracija kultnom noir redatelju Alfredu Hitchcocku.


NOIR FESTIVAL 2011. // PROGRAM
5. i 6. svibnja 2011, Zagreb

ČETVRTAK 5. SVIBNJA 2011.

II 20h II VELVET terasa (Dežmanov prolaz)
Projekcija filma MEAN TO ME (David McDermott & Peter McGough, 2010.)
(Ulaz s pozivnicom)

II 20:30h II Galerija VELVET (Dežmanov prolaz)
Izložba fotografija MEAN TO ME, autor: Peter McGough (SAD)
(Za vrijeme festivala ulaz je slobodan, a na otvorenju izložbe ulaz je isključivo s pozivnicom.)

II 23h II Art-kino TUŠKANAC
Kasnovečernja projekcija filma MULLHOLAND DRIVE (David Lynch, 2001.)
(Ulaz slobodan)

PETAK 6. SVIBNJA 2011.

II 18h II GALERIJA VELVET
NOIR PANEL DISKUSIJA – noir u umjetnosti, književnosti, na filmu, u modi, u gastronomiji, u svakodnevnom životu
(Ulaz slobodan)

II 21h II KINO POD ZVIJEZDAMA TUŠKANAC
Projekcija filma NOĆ LOVCA (Charles Laughton, 1955.)
(Ulaz slobodan)

II 23h II Art-kino TUŠKANAC
Kasnonoćne projekcije filmova: BULEVAR SUMRAKA (BIlly Wilder, 1950.)
DAMA IZ ŠANGAJA (Orson Welles, 1948.)
SMRTONOSNI POLJUBAC (R. Aldrich, 1955.)
DEMONI (Henri-Georga Clouzot, 1955.)