8. DO 10. TRAVNJA

U Rovinju kreće treći ETNOFILm

06.04.2011 u 15:31

Bionic
Reading

U sklopu trećeg izdanja ETNOFILma, međunarodnog festivala etnografskog filma koji će se u organizaciji Etnografskog muzeja Istre održati od 8. do 10. travnja 2011. u Rovinju, u natjecateljskom dijelu programa prikazat će se 26 etnografskih i dokumentarnih filmova svjetske produkcije

Repertoar od 26 filmova natjecateljskog dijela programa probran je iz rekordnog broja prijavljenih filmova - njih 101, a selektorica festivala je etnologinja dr. sc. Sanja Puljar D'Alessio s riječkih kulturalnih studija. Odabrani filmovi razvrstani su u četiri natjecateljske kategorije: u prvoj su filmovi čiji su autori školovani etnolozi/antropolozi (9), u drugoj su filmovi čiji autori nisu etnolozi/antropolozi (6), zatim filmovi televizijske produkcije (5) te studentski radovi (6).

Voditeljica festivala Tamara Nikolić Đerić naglašava: 'Etnografski film (…) je dokumentarni film koji se bavi kulturom u najširem smislu. Danas to više nisu isključivo teme iz tradicijskog života, već filmovi prate urbane teme i promjene unutar tradicijskih zajednica koje nastaju globalizacijom. Raspon tema je zaista velik, a filmovi dolaze iz cijeloga svijeta. Ove godine imamo filmove iz Indije, Rusije, Irske, Italije, Francuske, SAD-a, Kanade i brojnih drugih zemalja'.

Mnogi od filmova iz natjecateljskog programa višestruko su nagrađivani na relevantnim svjetskim festivalima dokumentarnih filmova, primjerice peruansko-američki film My Land Jasona Burlagea, litvansko-britanski Anything but black Ausre Linkenviciute te američki Human Terrain Jamesa der Deriana. Kao gosti ovogodišnjeg festivala, u Rovinj dolaze i autori filmova iz SAD-a, Francuske, Španjolske, Srbije, Italije, Irske…

U svakoj od natjecateljskih kategorija bira se pobjednički film, a o njegovom izboru odlučuje stručni festivalski žiri kojim predsjeda Ariella Ben-Dov, direktorica najstarijeg američkog festivala dokumentarnog i etnografskog filma - Margaret Mead film and video festival. Uz nju, žiri čine Ljiljana Šišmanović, redateljica s HRT-a i Saša Srećković, menadžer Međunarodnog festivala etnološkog filma u Beogradu. Simbolična nagrada je unikatna skulptura mladog rovinjskog umjetnika Nedima Brakovića.

U specijalnom programu ETNOFILma prikazuju se dva filma izvan konkurencije, odabrana iz izvrsne ponude njujorškog 2011 Margaret Mead Traveling Film & Video Festivala. I dok nas prvi film - Plug & Pray, autorskog tima Malek-Mahdavi i Schanze - vodi u najprogresivnije robotičke laboratorije današnjice, ali otkriva i filozofske skepse pokretača discipline, drugi - etiopijski film Shooting with Mursi, autora Olibui i Youn - upoznaje nas s pripadnicima plemena Mursi iz perspektive njihove vlastite digitalne kamere…

Neposredno prije početka ETNOFILma održava se integralna radionica vizualne antropologije, uz mentorski rad s danskim vizualnim antropologom Christianom Suhr Nielsenom, a uključuje i radionicu snimanja pod vodstvom Davora Konjikušića te montaže filma pod vodstvom Vlade Gojuna. Radionica traje od 4. do 9. travnja, a javna prezentacija radova održat će se u Hotelu Park, u petak, 8. travnja, u 15 sati.

Dario Imamović

U popratnom programu goste festivala očekuju solistički koncert sarajevskog glazbenika Darija Imamovićau Kazalištu Gandusio 9. travnja u 21.30 te izložba fotografija Domagoja Blaževića 'Nek mirišu avlije', dnevnički zapis jednodnevnog obiteljskog posjeta djedu, odnosno epizode koju autor naknadno fikcionalizira. Izložba se otvara 7. travnja u 18 sati u Zavičajnom muzeju grada Rovinja.

I za ovogodišnji, prepoznatljiv i nagrađivan vizualni identitet festivala zaslužan je dizajner Agron Lešdedaj, kao i za režiju promotivnog spota 3. ETNOFILma koji su izradili Dalibor Barić (video) i Marko Pelaić (glazba).

Festival se održava u Multimedijalnom centru (MMC Rovinj, Trg brodogradilišta 5), a sve su projekcije besplatne. Cijena ulaznice za koncert Damira Imamovića je 35 kuna u pretprodaji (Music shop LINK), a 50 kuna na dan koncerta.

Za goste festivala osigurane su povoljnije cijene hotelskog i apartmanskog smještaja, a dodatne informacije o ETNOFILmu mogu se naći na službenim stranicama