NAGRADE MIMICI I MIDŽIĆU

Otvoreni 20. Dani hrvatskoga filma

04.04.2011 u 23:01

Bionic
Reading

U ponedjeljak su dodjelama nagrada za životno djelo Vatroslavu Mimici i Enesu Midžiću otvoreni jubilarni 20. Dani hrvatskoga filma, nakon čega su uslijedile premijere

Uvodnu riječ prije službenog otvaranja imao je programski koordinator Davor Šišmanović, da bi uslijedila dodjela nagrada.

Cehovsku nagradu Hrvatskoga društva filmskih kritičara za životno djelo Vladimir Vuković dobio je Enes Midžić koji nije po vokaciji kritičar, već snimatelj, ali je nagradu, kako je istaknuo Bruno Kragić, zaslužio svojim istraživanjem, posebice na području filmske baštine i snimanja.

'Cijeli snimateljski život očekujem lijepu riječ za filmove koje sam snimio i ovo je za mene veliki šok', rekao je Midžić pri primitku nagrade.

Nagradu za životno djelo Oktavijan Miletić dobio je redatelj Vatroslav Mimica, kojega je Kragić opisao: 'Mimica je ono kako mladi kritičar misli da mora izgledati redatelj.'

'Hvala na aplauzu, hvala na nagradi, hvala na svemu. Ovakvo priznanje mnogo je bolje primiti uživo nego u onoj drugoj varijanti', šaljiv je bio Mimica pri primitku nagrade.

'Posebna mi je čast i zadovoljstvo što se nagrada zove Oktavijan po mom velikom prijatelju koji je svima nama bio prije svega uzor, kao gospodin i čovjek te kao stručnjak. Nikad nije dijelio lekcije von oben, već isključivo riječima: 'Dečki, tak se to ne dela'', dodao je Mimica. 'Tu rečenicu treba upamtiti: 'Dečki, tak se to ne dela.''

Jubilarne 20. Dane hrvatskoga filma službeno je otvorio ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar. Hvala Mimici što je ovdje, a ne ondje, u Americi', započeo je govor otvaranja Hribar.

'Dani hrvatskoga filma su ideja jednog čovjeka koji nam danas nedostaje. To je Ivo Škrabalo. 1992. godine je ovih 100 kvadrata platna u kinu Studentskog centra bilo najvažnijih 100 kvadrata države u ratu', osvrnuo se Hribar na začetke, da bi nastavio s godinama što su šamarale projekt koji svejedno živi. Na kraju se loše poigrao brojkama zaključivši da je čudno što se slavi 20. obljetnica, kad bi s obzirom na prvu 1992. ove godine trebala biti 19.

Nakon svečanosti otvaranja uslijedile su premijere, redom: glazbeni spot 'Smooth Criminal' u režiji Kristijana Burlovića, animirani film 'Cvijet bitke' Simona Bogojevića Naratha, 'Neanderthal Story' Ivana Salaja, kratki film 'Mezanin' Dalibora Matanića, eksperimentalni film 'Pow's Pov' Gorana Trbuljaka i dokumentarni film 'Zaljubljena u život' Antonije Dubravke Carnerud o životu glumice Slavice File

Dodajmo da ocjenjivački sud čine Alemka Lisinski, Radislav Jovanov Gonzo i Ante Tomić.