FRKA

Hana Jušić proglašena najboljom redateljicom

04.04.2011 u 18:28

Bionic
Reading

Svečanom dodjelom nagrada pred punom Velikom dvoranom u nedjelju je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu zatvorena 9. filmska revija kazališne akademije - FRKA 9

Na ovogodišnjoj reviji publika je vidjela 70 filmova nastalih u produkciji Akademije dramske umjetnosti. U programu van konkurencije našli su se filmovi ovogodišnje gostujuće škole iz Turske, Faculty of Art and Design, T.C. Istanbul Kultur University te Odsjeka za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Nagrade su dodijeljene u osam kategorija te je žiri odlučio dodijeliti posebno priznanje za oblikovanje zvuka. Poznati hrvatski filmski profesionalci i umjetnici koji su sačinjavali žiri: Goran Tribuson, Nina Violić, Boris T. Matić, Sandra Botica Brešan, Mario Kokotović i Zvonimir Jurić jednoglasno su Grand Prix, odnosno nagradu za najbolji film dodijelili ostvarenju redateljice Sonje Tarokić, filmu 'Kurvo!'

Marina Ređepović osvojila je FRKU svojim nastupom u tom filmu te je proglašena najboljom glumicom. Najboljom redateljicom proglašena je tako Hana Jušić za svoj film 'Zimica', a Jana Plećaš pokupila je nagradu za snimanje u istom filmu čime je potvrđena apsolutna dominacija žena na ovogodišnjoj FRCI. Nagradu za najbolji scenarij odnio je Robert Knjaz za film 'Gostovanje' (r. Robert Knjaz), a Barbara Jukopila je proglašena najboljom producenticom za isti film.

Žiri je odlučio da je najbolji glumac Filip Križan u filmu 'Brat moj' (r. Darijo Lonjak). Lea Mileta za film 'Adieu, N' (r. Barbara Vekarić) dobila je nagradu za najbolju montažu. Svim dobitnicima uručeni su tom prigodom bogati sponzorski poklon paketi te posebno izrađene nagrade ak. kipara Janka Petrovića. Posebno priznanje žirija za oblikovanje zvuka dodijeljeno je Frani Homenu za film 'Dva' (r. Andrija Mardešić).