20.DANI HRVATSKOG FILMA

Izdvajamo naslove na festivalu

29.03.2011 u 14:46

Bionic
Reading

Uskoro počinju jubilarni 20. Dani hrvatskog filma, koji će se održati u Studentskom centru (Kino SC, Teatar &TD, MM centar, Klub SC) od 4. do 9. travnja 2011. godine

Mezanin
Službeno otvaranje 20. Dana hrvatskog filma je 4. travnja u Kinu SC s početkom u 20,30
, a tom prilikom održat će se i dodjela nagrade Oktavijan HDFK-a, ovogodišnjem laureatu Vatroslavu Mimici. Programski koordinator festivala DavorŠišmanović proveo nas je kroz izbor programa koji ne bi trebali propustiti ove godine. Na večeri otvaranja izdvojio je premijere kratkog igranog filma Dalibora Matanića 'Mezanin' te eksperimentalnog filma 'Pow's Pov' Gorana Trbuljaka. 'Mezanin' je nakon 'Suše' i 'Tuluma', treća priča Matanićeva omnibusa s Leonom Paraminski, smještena u otuđeni velegrad u kojem vladaju nemilosrdna pravila korporacijskog društva gdje djevojka pristaje biti svedena na ljudsko meso jer je to jedini način preživljavanja.

Na otvaranju imamo priliku vidjeti novi animirani uradak 'Cvijet bitke', uvijek inovativnog Simona Bogojevića Naratha. U maglovitom podzemnom svijetu arkadijskog ugođaja obitavaju neobični likovi: Opsjenar, Građanski entitet, Drveni lutak i šutljivi, ali opasni Mačevaoci. Njihovi misteriozni doživljaju alegorija su odnosa između izumrle tradicije europskog borbenog mačevanja i doktrine pragmatičnog političkog djelovanja.

Cvijet bitke

U konkurenciji igranih filmova izdvaja se i odličan film Petra Oreškovića 'Ustaj, Miro!', dodaje Šišmanović, priča o ispraznosti života mladog poslovnog čovjeka čiji se život sastoji od ponavljanja svakodnevne dosadne rutine. Nakon nametnutih standarda, previše posla i trke za uspjehom, Miro shvaća da je potpuno osamljen te bježi u maštu i potpuno mijenja svoj život.

Ovogodišnji iznimno dobar program eksperimentalnih filmova otvara sjajan film 'Prolaz za van' snimljen u jednom kadru, preminulog redatelja i snimatelja Vedrana Šamanovića i njegove supruge Sanje Šamanović. U programu možemo pogledati i filmove utjecajnih autora među kojima su Zdravko Mustać Ivan Faktor, Ana Hušman...'U eksperimentalnom dijelu vidjet ćemo rubne dokumentarce, igrane, plesne, animirane i apstraktne filmove. Posebnost eksperimentalnog filma upravo je to što do kraja rada na filmu ne znate hoće li eksperiment uopće uspjeti', objasnio je ovogodišnji selektor Damir Čučić

Ratni reporter

Zagrebačka publika moći će uživati u dva dana dokumentarnog programa, od kojih su brojni uraci prethodno prikazani i na ZagrebDox-u ('Jesam li sretna', 'Irokez', 'Poplava', 'Ratni reporter', 'Plava plaža 2', 'Rock 'n' roll je kriv za sve', 'Selo bez žena', 'Gabriel'). Organizatori kao posebnu zanimljivost ističu 'La Samourai' Ivana Faktora, film koji secira i prikazuje životni prostor Toma Gotovca. Snimljen u četiri zida njegova stana prikazuje kako izgleda i kako je organiziran autorov privatni prostor nakon dvadeset godina prikupljanja, gomilanja i prostornog povezivanja, asembliranja, postojećih osobnih stvari i najrazličitijih pronađenih i slučajno zatečenih predmeta iz svakodnevice. Zatim tu je i premijera filma 'Običan dan' Tomislava Mršića, subjektivni doživljaj svijeta osobe s posebnim potrebama.

Filmovi uvršteni u konkurenciju, natječu se za nagrade Ocjenjivačkog suda 20. DHF-a, koji ove godine sačinjavaju: Alemka Lisinski, Radislav Jovanov Gonzo, Ante Tomić.

Ulaz na sve projekcije besplatan je.