GLUMAČKA LEGENDA

Elizabeth Taylor umrla u 80. godini života

23.03.2011 u 15:31

Bionic
Reading

Umrla je jedna od najvećih glumica svih vremena, Elizabeth Taylor (79), koja je prije dva mjeseca primljena u losanđelesku bolnicu radi problema sa srcem

Elizabeth Taylor umrla je u srijedu u Los Angelesu u 80. godini života. Posljednja dva mjeseca života provela je u bolnici Cedar Sinai gdje je bila zbog simptoma povezanih s kongestivnim zatajenjem srca.

Jedna od najvećih glumica svih vremena rođena je 1932. godine u londonskom predgrađu Hampstead, a pred kamere je stala već kao dijete, proslavivši se u filmu Lassie se vraća kući. U svojoj dugoj karijeri ostvarila je nezaboravne uloge u filmovima poput Kleopatre, Tko se boji Virginije Woolf, osvojivši Oscara za uloge u filmovima Butterfield 8 i Mačka na vrućem limenom krovu. Nagradu za životno djelo dobila je 1997. godine, a 2000. naslov Dame Britanskog Carstva.

Osim filmske karijere, imala je i izuzetno bogat emocionalni život. Udavala se osam puta za sedam supruga (dvaput se udala za Richarda Burtona) te ima četvero djece.

Posljednjih godina imala je velike probleme sa zdravljem. Tri puta je operirala kuk i dobroćudni tumor na mozgu, preboljela je i rakkože i jednu opasnu upalu pluća. Posljednjih pet godina kretala se samo uinvalidskim kolicima.

Prije dvije godine operirala je srčani zalistak. Kongestivno zatajenje srca, stanje kada srce ne može pumpati dovoljno krvi u organe, dijagnosticirano joj je prvi put 2004. godine, a upravo od njega je i umrla.