'NEKOĆ BRAĆA'

Dokumentarac o Draženu i Divcu 27. ožujka na RTL-u

21.03.2011 u 15:24

Bionic
Reading

Dokumentarni film 'Nekoć braća', koji priča priču o prekinutom prijateljstvu Dražena Petrovića i Vlade Divca, nedavno je prikazan na ZagrebDoxu, a u nedjelju, 27. ožujka, u 22 sata ostatak Hrvatske moći će ga premijerno pogledati na RTL televiziji

Dražen Petrović i Vlade Divac odrastali su zajedno na košarkaškim terenima i postali nezamjenjive i ključne poluge u reprezentaciji Jugoslavije, u jednom od najvećih nacionalnih košarkaških timova u povijesti bivše države.

Nakon što su u klupskoj košarci Europe ostavili neizbrisiv trag, a s reprezentacijom Jugoslavije osvojili najviša postolja na europskim i svjetskim prvenstvima, početkom rata u bivšoj državi Divac i Petrović su početkom rata u bivšoj državi prekinuli prijateljstvo, a karijere nastavili u NBA-u kao prvi stranci koji su postali zvijezde u toj najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu. No bacanje hrvatske zastave 1990. na SP-u u Argentini Vladu Divca zauvijek je obilježilo, a bivši prijatelji nikada nisu obnovili prijateljstvo.

U ulozi naratora je proslavljeni srpski košarkaški internacionalac Vlade Divac, koji govori o svojim prvim košarkaškim koracima i generaciji koja je obilježila košarkaški svijet tih godina te prvenstveno o svom velikom prijateljstvu s pokojnim Draženom Petrovićem.

U filmu se pojavljuju legendarni NBA igrači i treneri, uključujući Dina Rađu, Tonija Kukoča, Aleksandra Petrovića, Dušana Ivkovića, ali i Draženovu majku. Divac filmsku ekipu vodi na mjesta koja su obilježila njegovu karijeru, kao i ona koja su odigrala važnu ulogu u Draženovom životu. Priča paralelno prati situaciju u Jugoslaviji pred početak rata i uspone u karijerama ove dvojice velikana, njihov odnos tijekom rata sve do tragične Draženove smrti.

Dio filma sniman je i u Zagrebu, kada je Divac posjetio Draženovu obitelj te položio cvijeće na njegov grob na Mirogoju. 'Nekoć braća' pogledajte na RTL televiziji, 27. ožujka u 22 sata