PREDSTAVLJEN MEĐUNARODNI PROGRAM

Pobjednik Berlinalea na Pula film festivalu

09.03.2011 u 13:52

Bionic
Reading

U međunarodnom programu 58. Festivala igranog filma u Puli bit će prikazan niz filmova s najvećih svjetskih festivala, kao i najuspjelijih filmova iz regije

Carlos

S festivala uCannesu stiže francuski kriminalistički triler 'CarlosOliviera Assayasa, koji je u verziji mini-serije osvojio Zlatni globus. U Puli ćemo imati prilike vidjeti filmsku 165-minutnu verziju istinite priče o najozloglašenijem svjetskom teroristu Carlosu, zvanom Šakal. S prošlogodišnjeg festivala u Cannesu stiže i južnokorejski erotski triler 'Kućna pomoćnica(The Housemaid), koji je režirao Im Sangsoo.

S festivala uVeneciji dolaze francuski film 'Trofejna žena(Potiche) redatelja Françoisa Ozona u kojoj glume Catherine Deneuve i Gerard Depardieu, 'Dvostruki sat(La Doppia Ora) Giuseppea Capotondija u kojem glavnu ulogu igra Ksenia Rappaport, zvijezda filma 'Nepoznata'. S istog festivala stiže i njemačka ljubavna drama 'Troje(Drei) redatelja Toma Tykwera (proslavljenog filmovima 'Trči, Lola, trči' i 'Parfem') o supružnicima koji se zaljube u istu osobu. Tilda Swinton glavna je zvijezda talijanske ljubavne drame 'Ja sam ljubav(Io sono l'amore) koju je režirao Luca Guadagnino.

Američkom ljubavnom dramom 'Prošle noći(Last Night) Massy Tadjedin otvoren je prošlogodišnji festival u Rimu. U filmu glume Keira Knightley, Sam Worthington i Eva Mendes. S festivala u Rimu dolazi i talijanski kriminalistički film 'Miran život(Una vita tranquilla) redatelja Claudija Cupellinija. Iz Italije dolazi i ljubavna drama o preljubu 'Želim nešto više(Cosa voglio di piu) redatelja Silvija Soldinija (poznatog po filmu 'Kruh i tulipani'), premijerno prikazana na prošlogodišnjem Berlinaleu.

S festivala u Torontu dolazi 'Casino Jack', kanadska kriminalistička komedija redatelja Georgea Hickenloopera, prema istinitioj priči o Jacku Abramoffu, poznatom američkom lobistu koji je završio iza rešetaka.

Iz Srbije stiže najveći kino-hit u toj zemlji 'Montevideo, Bog te video', redatelja Dragana Bjelogrlića, o jugoslavenskoj nogometnoj reprezentaciji koja se sprema za prvo svjetsko nogomentno prvenstvo u Urugvaju 1930. Iz te zemlje dolazi još jedan kino-hit, kriminalistički film 'Šišanjeredatelja Stevana Filipovića koja se bavi fenomenom neonacizma među mladima, osobito nogometnim navijačkim skupinama. S nagradom kritike i žirija ovogodišnjeg Festa dolazi igrano-dokumentarni film 'Majki' oskarovca Milče Mančevskog, prikazan na festivalima u Torontu i Berlinu.

Iz Slovenije pak stiže film 'Circus FantasticusJaneza Burgera, pobjednik slovenskog nacionalnog festivala u Portorožu, u kojem glavnu ulogu igra Leon Lučev.

Podsjetimo, u međunarodnom programu bit će prikazana još tri zapažena filma s ovogodišnjeg Berlinalea, među kojima je dobitnik Zlatnog medvjeda, obiteljska drama s elementima krimića 'Nader i Simin se rastaju(Jodaeiye Nader az Simin) iranskog redatelja Asghara Farhadija. Film je nagrađen i Srebrenim medvjedima za sve muške i ženske glumačke interpretacije.

U Areni će biti prikazan redateljski debi Ralpha Fiennesa, ratna drama 'Koriolan(Coriolanus) u kojoj i glumi s Gerardom Butlerom, Brianom Coxom i Vanessom Redgrave. S ovogodišnjeg Berlinalea stiže i film 'ŽrtvaChena Kaigea (dobitnika Zlatne palme za film 'Zbogom, moja konkubino'), drama s elementima borilačkog filma o jedinom preživjelom nasljedniku kineske kraljevske dinastije.

Foršpani ovih filmova objavljeni su na YouTube stranici Festivala, do koje možete doći s naslovnice www.pulafilmfestival.hr

Ostali filmovi iz Međunarodnog programa bit će objavljeni nakon Festivala u Cannesu.

Montevideo, Bog te video