JOHNNY DEPP

Od holivudskog divljeg dečka do ozbiljnog glumca

05.03.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Ekscentrični glumac i miljenik žena diljem svijeta, svojim odabirom filmskih uloga rijetko koga ostavlja ravnodušnim. Ovog puta posuđuje glas u animiranom filmu 'Rango'koji možete pogledati u našim kinima

Johnny Depp, punim imenom Johnny Christopher Depp, rođen je u Owensborou u Kentuckyu, a odrastao je na Floridi. S 15 godina prekida obrazovanje, u nadi da će postati rock zvijezda.

Glumom se počinje baviti nakon što je sa svojom bivšom suprugom Lori Anne Allison posjetio Los Angeles, gdje ga je upoznala s glumcem Nicolasom Cageom. Johnny je debitirao na filmskom platnu1984. godine u filmu 'Strava u ulici brijestova', a popularnost je stekao zamjenivši Jeffa Yaghera u ulozi tajnog policajca Tommyja Hansona u kanadskoj TV seriji '21 Jump Street' 1987. godine.

Nakon brojnih uloga slatkog tinejdžera, Johnny je prvi put dobio priliku za pokazivanje svoje glumačke kvalitete u naslovnoj ulozi filma 'Edward Škaroruki' slavnog redatelja Tima Burtona, 1990. godine.
Nakon istoimena filma Johnny se potrudio da mu se više nikad ne dogodi slijed istovrsnih uloga. Nastavio je postizati kritičarsko odobravanje i popularnost kod publike. U Burtonovu filmu 'Ed Wood' snimljenom 1994. godine, nadmašio je samog sebe neobuzdanim, ali privlačnim portretiranjem najgoreg svjetskog filmskog režisera. Iste godine nastavio je s nizanjem raznolikih rola čiji je jedan od vrhunaca bila uloga računovođe iz 19. stoljeća u vesternu Jima Jarmuscha 'Dead Man'.
Odličnom ulogom glavnog tajnog FBI agenta u filmu 'Donnie Brasco' Mikea Newella, Johnny se nastavio uspinjati hollywoodskom ljestvicom popularnosti.
U adaptaciji filma 'Strah i prezir u Las Vegasu' Terryja Gilliama 1998. godine odglumio je alter ego Raoula Dukea, Huntera S. Thompsona, temeljenom na istoimenom pseudobiografskom romanu.

Johnny nastavlja uspješnu suradnju s redateljem Timom Burtonom (čiji je do danas stalni glumac), 1999. godine u filmu 'Sanjiva dolina' s kojim postiže fantastičan uspjeh.

S braćom Hughes radi ekranizaciju ubojstava legendarnog Jacka Trbosjeka u filmu 'Iz pakla' 2001. godine, a 2003. godine snima prvi od tri nastavka avanturističkog hita 'Pirati s Kariba', u kojem utjelovljuje lik Jacka Sparrowa za koji dobiva prvu nominaciju za nagradu Oscar.
Kroz čitavu svoju karijeru Depp je nepredvidljiv što se tiče odabira filmova u kojima će glumiti.
Nakon blockbustera 'Pirati s Kariba' prihvaća ulogu u filmu Roberta Rodrigueza 'Bilo jednom u Meksiku'. Uspjeva privući pažnju kritičara s dramom 'San za životom' u kojoj je utjelovio kazališnog pisca koji unatoč svojim godinama i mudrosti, nikad ne želi odrasti. Istoimenom dramom zarađuje drugu nominaciju za Oscar.


Budući da Depp ima dosta iskustva u portretiranju neobičnih, ekscentričnih i karakternih likova, on je bio idealan izbor za ulogu magičnog proizvođača slatkiša Williama Wonke u Burtonovu filmu 'Charlie i tvornica čokolade'. Kritičari su nahvalili Deppa, a film je zaradio čak 475 milijuna dolara.

Zlatni globus i treću nominaciju za Oscara dobiva zbog adaptacije Sodheimova mjuzikla 'Sweeny Todd: Đavolji brijač Fleet Streeta'.
Depp je oduvijek bio ekspert u savladavanju različitih naglasaka, temperamenata i ostalih elemenata koji čine glumca, pa su mnogi nestrpljivo iščekivali njegovu pjevačku izvedbu.
Nakon mjuzikla Depp se okušao u ulozi zloglasnog pljačkaša banaka Johna Dillingera u filmu 'Gangsteri' Michaela Manna. Zajedno s kolegicom Angelinom Jolie glumio je u filmu 'Turist', koji je dočekan na nož od strane publike i kritike te je nekoliko puta bio proglašavan filmskim promašajem godine.

Deppov privatni život oduvijek je privlačio isto toliko pažnje koliko i njegova filmska karijera, čemu je pridonijelo nekoliko romantičnih veza i zaruka s poznatim filmskim kolegicama (Jennifer Grey, Sherylin Fenn, Winona Ryder), od kojih je najpoznatija ona s top modelom Kate Moss. Par je punio brojne novinske stupce detaljima svoje dugogodišnje turbulentne veze.
Johnny trenutačno živi u Francuskoj s glumicom i pjevačicom Vanessom Paradis, s kojom ima kćer Lilly Rose Melody i sina Jacka.


U animiranom prvijencu redatelja Gorea Verbinskog, poznatom po filmskom serijalu 'Pirati s Kariba', Johnny posuđuje glas kameleonu Rangu u istoimenom avanturističkom crtanom filmu, koji imate prilike vidjeti u našim kinima.