tportal.hr

Zagreb
+3
Osijek
+2
Pula
+15
Rijeka
-
Zadar
+13
Split
+14
Dubrovnik
+13

POBJEDNICI IZ IZRAELA I SRBIJE

Nagrađeni filmovi petog ZagrebDoxa

Na 5. ZagrebDoxu u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji prikazana su ukupno 54 filma koja su se borila za nagrade. Četiri žirija već su donijela odluke o pobjednicima, a publika, peti i najbrojniji žiri, svog je favorita birala cijeli tjedan

Datum objave:
28.2.2009 16:21

Zadnja izmjena:
28.2.2009 17:12

Vezane teme

Dobitnik nagrade publike bit će objavljen sutra nakon prebrojavanja svih glasova ZagrebDoxove publike.

Veliki pečat u međunarodnoj konkurenciji dobio je film 'Lady Kul el Arab' koji je režirala izraelska Palestinka Ibtisam Salh Mara'na. Žiri je objasnio jedan najvažnijih razloga za dodjelu glavne nagrade ovom filmu: 'U trenutačnim geo-političkim okolnostima, u kojima bi bilo puno lakše postaviti pitanje: Zašto me onaj drugi mrzi?, autorica postavlja potpuno suprotno pitanje: Što je to u vezi mene, moje kulture, moje tradicije što može izazvati mržnju drugoga? Smatramo da se u filmu 'Lady Kul el Arab' ti razlozi propituju na mudar i suptilan način s predanošću talentiranog i hrabrog filmskog stvaraoca.'

Posebna priznanja dobili su filmovi 'Burmanski videoreporteri – izvještaji iz zatvorene zemlje' i 'Sami u četiri zida'.

Veliki pečat u regionalnoj konkurenciji dobio je film 'Kavijar konekšn' Dragana Nikolića. Žiri film opisuje kao uspješan spoj promatračkog dokumentarca i kreativnog autorstva. Slikovitom pričom o jednoj obitelji film prikazuje neumitno nestajanje svijeta tradicionalnog ribolova. Autor vidno suosjeća s likovima koje prati, sa svim njihovim vrlinama i manama te otkriva humor u svakidašnjim situacijama.

Posebna priznanja u ovoj kategoriji dobili su filmovi 'Plati i ženi' i '21. sekunda'.

Mali pečat za najbolji film autora ili autorice do 30 godina starosti dobio je film 'Na putu do škole' u režiji Orhana Eskikoya i Özgüra Dogana. Posebno priznanje dobio je film 'Tiho uklanjanje'.

Nagradu Movies That Matter za film koji najbolje promiče ljudska prava dobio je već spomenuti film 'Burmanski videoreporteri – izvještaji iz zatvorene zemlje', a posebna priznanja dobili su uraci 'Robovi' i 'Majka'.

T-com nagrada publike bit će objavljena nakon završetka svih projekcija, u nedjelju ujutro.

Projekcije nagrađenih filmova održat će se u nedjelju, 1. ožujka u 17 sati u kinu SC, a cijena ulaznice je 35 kuna.

Raspored projekcija nagrađenih filmova:

u 17 sati - Kavijar konekšn/The Caviar Connection, 58', Srbija, režija Dragan Nikolić
u 18.15 sati - Lady Kul el Arab, 85', Izrael, režija Ibtisam Mara'ana
u 20 sati - Dobitnik T-Com Nagrade Publike
u 21.30 sati - Burmanski videoreporteri – izvještaji iz zatvorene zemlje/Burma VJ – Reporting from a Closed Country, 85, Norveška, Švedska, Danska, režija Anders Østergaard
u 23 sata - Na putu do škole/On the Way to School, 80', Nizozemska, Turska, režija Orhan Eskikoy, Özgür Dogan

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


Preporučujemo

tportal.hr

tportal.hr

Važno: Rubrike, ljubav i seks, crna kronika, supermen, cura i frajer dana mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr