Film FRANCUSKI OSCARI

Film o ubijenim redovnicima dobio tri Cezara

Film 'O bogovima i ljudima', o neriješenu ubojstvu francuskih redovnika u okrutnom alžirskom sukobu u devedesetima, dobio je glavnu francusku filmsku nagradu Cezar.

Redatelj Roman Polanski i Društvena mreža također su nagrađeni Cezarima, francuskom verzijom Oscara.

Tri je Cezara dobio 'O bogovima i ljudima', mračan film utemeljen na istinitoj priči o posljednjim danima sedmorice redovnika u samostanu u Alžiru.

Sedmorica trapista iz samostana u Tibehirinu, južno od glavnoga grada Alžira, nestala su 1996. u valu divljačkih ubojstava u kojem su sudjelovali i pobunjeni islamisti i vladine snage.

Pronađene su samo njihove odrubljene glave, a i danas se ne zna kako su umrli.

Film se bavi ritmovima samostanskoga života i prikazuje kako se redovnici nose s intenziviranjem nereda i nasilja oko sebe, te sa sve većom opasnošću da umru nasilnom smrću, a propituje i univerzalne teme religije i vjerske tolerancije.

Redatelj Xavier Beauvois iskoristio je govor na primanju nagrade da uoči francuskih predsjedničkih izbora 2012. pozove na otvorenost prema muslimanima.

'Ne želim da se u izbornoj kampanji govore ružne stvari o muslimanima. Želim da budemo zajedno, to je pouka ovoga filma', rekao je.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još