Film ZAGREBDOX

Glazbeni globus donosi priču o slavnom Michaelu Nymanu

  • Autor: tportal.hr
  • 23.2.2011 11:35:55
  • 23.2.2011 9:20:15

Glazbeni globus, službeni program 7. ZagrebDoxa, ove godine donosi sedam glazbenih priča iz raznih krajeva svijeta

Sedmo izdanje festivala dokumentarnog filma ZagrebDox održat će se od 27. veljače do 6. ožujka u Movieplexu u Centru Kaptol, a program Glazbeni globus nudi posjetiteljima priču o hip-hopu i najznačajnijim svjetskim bubnjarima te dokumentarac o Michaelu Nymanu.

John Walker, jedan od najboljih kanadskih dokumentarista, u svojem posljednjem filmu Bubnjarev san bilježi jedinstveno okupljanje sedmorice najvećih živućih bubnjara u Ontariju s ciljem da educiraju mlađe generacije glazbenika. Žestoka snaga rime dokumentarac je nekadašnjeg glazbenika i filmaša Joshue Atesha Litlea koji progovara o hip-hop glazbi kao glasu pobune. Sniman u New Yorku, Francuskoj, Palestini, Senegalu i Kolumbiji, film rasvjetljava buntovni i kontroverzni jezik hip-hopa kroz glazbu, ples i umjetnost grafita.

U rokumentarcu Wild Thing francuski redatelj Jerome Missolz prepričava epopeju o svojim glazbenim junacima, i to od puberteta do razvoja u eksperimentalnog dokumentarista. Počevši od Chucka Berryja, uz komentare i osobne anegdote pripovijeda o glazbenicima koji su ga oduševili: Rolling Stonesima, Bobu Dylanu, Janis Joplin, Franku Zappi, Davidu Bowieju te Ianu Curtisu, a susreće i neke preživjele, poput 'posljednjeg Mohikanca', Iggyja Popa.

'Nyman in Progress' njemačke autorice Silvije Beck film je o umjetničkom životu slavnog Michaela Nymana – jednog od najinovativnijih britanskih skladatelja koji je postigao svjetsku slavu skladavši soundtrack za 'Piano' Jane Campion i filmove Petera Greenawaya.

Posebna atrakcija Glazbenog globusa su filmovi domaćih autora: Pjesma za novčić dokumentarni je prvijenac mlade zagrebačke autorice Valentine Klasić o legendarnom zagrebačkom bendu Kraljevi ulice. Rock’n'roll je kriv za sve?, rokumentarac Deana Lalića i Sanjina Stanića, priča je o riječkom rock sastavu FIT koji je u doba novog vala postao senzacija u ex-YU, no njegov uspjeh bio je kratka vijeka. Gotovo dvadeset godina kasnije bend se ponovno oformio, otkrivajući da njegove pjesme i dalje žive.

Filmovi iz programa Glazbeni globus prikazivat će se svakodnevno u 22 sata.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još