PETAK NA ZAGREBDOXU:

Gotovina, Bajsić i Emmyjem nagrađeni Jon Aplert

27.02.2009 u 09:35

Bionic
Reading

Danas su na rasporedu svjetska premijera filma 'U potrazi za Olujom', kultni feature 'Praško proljeće '84' i Emmyjem nagrađen film Jona Aplerta

Iz današnjeg repertoara izdvajamo program Socijal-kapitalizam u 14 sati u kinu SC: filmove Izvan pogleda koji prati samit Velike osmorice u Sankt Peterburgu očima običnog puka koji mora svoje svakodnevne obveze prekidati radi časnih gostiju, dok Hair India prati put kose mlade Indijke do Italije, gdje završava kao lijepa ekstenzija te se naposljetku vraća u Indiju da zadovolji hir poslovne žene.

U istom kinu s početkom u 18 sati u programu Happy Dox bit će prikazan dokumentarac Parni lonac koji prati srednjoškolce iz Philadelphije koji pod paskom gospođe Stephenson i njezinih vojničkih metoda uče kuhati.

Opasne tete, ovogodišnji dobitnik nagrade na prestižnom Sundanceu, dokumentarac je o skupini žena koje se u borbi s korupcijom i nezainteresiranosti vladajućih brinu za zlostavljanu i zaboravljenu djecu. Bit će prikazan u 20 sati u Kinu SC, a odmah nakon njega, u 22 sata, u kontroverznom programu prikazujemo svjetsku premijeru dokumentarnog filma američkog redatelja hrvatskog porijekla Jacka Barica U potrazi za olujom koji preispituje politiku UN-a za vrijeme rata te pokušava saznati je li general Gotovina kriv ili je samo žrtveno janje za UN-ove neuspjehe. Zbog iznimnog interesa publike za ovaj film, dodatna projekcija filma bit će sutra u kinu SC u 12 sati.

Još jedna svjetska premijera zakazana je za 18 sati u velikoj dvorani kazališta &TD, a riječ je o dokumentarcu Sretna zemlja redatelja Gorana Devića. Film paralelno prati pripreme i put dvaju autobusa na dva različita odredišta. Prvi autobus kreće iz Rijeke do Kumrovca, a drugi od Zadra do Bleiburga. Uz kaotično-komičnu organizaciju, ovo je 'film ceste' na putu u prošlost. Nakon toga, u 20 sati iz retrospektive dokumentaraca Jona Alperta bit će prikazana dva filma, Emmyjem nagrađen Hitna u Bagdadu koji prati događaje u iračkoj vojnoj bolnici te Polje 60 o dijelu groblja na kojem su pokopani vojnici koji su nastradali u Iraku i Afganistanu.

ZagrebDox Pro danas završava svoj program posljednjim predavanjem Jona Aplerta na temu Etika u dokumentarizmu u 10 sati u polukružnoj dvorani Teatra &TD. U Galeriji SC 14 sati održat će se Okrugli stol na temu Tko su autori hrvatskih dokumentaraca – akademci, amateri, filmski autori, novinari? s moderatoricom Dianom Nenadić.

U Galeriji SC u 16 sati bit će prikazan posljednji dokumentarac iz programa Dokumentarne radiodrame, kultni feature Zvonimira Bajsića Praško proljeće '84, a u 20 sati još jedan film iz programa 'Glazbeni globus' - Roskilde, o jednom od najvećih i najcjenjenijih glazbenih festivala u Europi.