Film 'KONTROVERZNI DOX' I 'STANJE STVARI'

Dražen, Jovanka i Julian Assange na ZagrebDoxu

  • Autor: tportal.hr
  • 15.2.2011 16:18:44
  • 15.2.2011 13:30:32

Kontroverzne teme na ZagrebDoxu: odnos Vlade Divca i Dražena Petrovića, portret Jovanke Broz, WikiLeaks i priča Natasche Kampusch

Sedmo izdanje ZagrebDoxa održat će se od 27. veljače do 6. ožujka u Movieplexu u Centru Kaptol. Festivalski filmski program uključuje više od 140 dokumentaraca podijeljenih u međunarodnu i regionalnu konkurenciju, kao i niz službenih programa i retrospektiva.

ZagrebDox
'Drugarica Jovanka'
Kontroverzni Dox
uključuje osam filmova koji se na različite načine bave spornim osobama, društvenim devijacijama ili problematičnim političkim pitanjima. Prošle godine pokrenut program Stanje stvari donosi devet filmova koji dokumentiraju aktualne, često nepoznate društvene probleme, pružajući tako gledateljima jedinstveni uvid u stanje suvremenog društva.

Jedan od najiščekivanijih 'kontroverznih' naslova zasigurno je film 'Nekoć braća' koji se bavi prijateljstvom i odnosom dvaju košarkaških velikana iz NBA lige, Dražena Petrovića i Vlade Divca. Film prikazuje karijere nikad prežaljenog hrvatskog košarkaša i slavnog srpskog igrača te preispituje njihov odnos koji je narušio rat. 'Drugarica Jovanka' u režiji Slađane Zarić i Filipa Čolovića temelji se na svjedočanstvima suvremenika iz Užičke 15, gdje je Jovanka Broz provela 35 godina u zajedničkom životu s Josipom Brozom Titom.

Novinar i redatelj Boro Kontić u bosanskohercegovačkom filmu 'Godine koje su pojeli lavovi' istražio je pitanje odgovornosti svih novinara koji su u doba Domovinskog rata bili uključeni u ratnohuškačku propagandu, dok 'Paviljon 22' Nenada Puhovskog bilježi mračnu epizodu iz novije hrvatske povijesti koja se odvijala unutar kompleksa Zagrebačkog velesajma u jesen 1991. Prvotno zamišljen kao centar za mobilizaciju policijskih pričuvnih snaga, paviljon je ubrzo postao tranzitni logor svih 'sumnjivaca', uglavnom srpske nacionalnosti, odakle ih je tzv. Merčepova jedinica odvodila na likvidaciju u Pakračku poljanu.

Kanadski film 'Ne sviđa ti se istina – četiri dana u zatvoru Guantanamo' u režiji Luca Cotéa i Patricia Henriqueza oslanja se na snimke nadzornih kamera iz spomenutog zatvora u zaljevu Guantanamo, a nagrađen je posebnom nagradom žirija na Međunarodnom filmskom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA).

Redateljski dvojac Andreas Horvath i Monika Muskala filmom 'Arapska privlačnost' dokumentirali su nesvakidašnju priču nekoć gorljive austrijske feministice Barbare Wally koja se zaljubila u Jemenca, preobratila na islam i postala njegova druga žena.

Švicarska autorica Sarah Horst u filmu 'Obiteljska stvar' oslikala je tragikomični portret obitelji koja pokušava izgraditi identitet izvan granica uobičajenih konvencija, dok se Latvijac Andris Gauja u svojem trećem dokumentarcu, 'Obiteljski instinkt', bavi incestom u zabitom latvijskom selu. Drugi dio australskog dokumentarnog serijala 'Anatomija' film je 'Lice' u režiji Australke Adele Wilkes koji donosi kolaž autoportretnih videosnimki lica u najintimnijem trenutku - tijekom orgazma.

Stanje stvari donosi film o jednoj od najvećih prošlogodišnjih političko-sigurnosnih afera – riječ je o 'WikiLeaksu', dosad jedinom snimljenom filmu o istoimenoj medijskoj mreži i njezinom glavnom uredniku Julianu Assangeu. Slušaj jedne od najpoznatijih svjetskih žrtava otmice prikazan je u filmu 'Natascha Kampusch – 3.096 dana zatvora'.

Češki autor Ivan Vojnár u filmu 'Kinoterapija' svoje protagoniste podvrgava istoimenoj terapiji u kojoj se oni izlažu kameri kao posredniku između njih i vanjskog svijeta, dok redatelj Aleksander Geljentev u filmu 'Lopovi po zakonu' kroz priče trojice mafijaških biznismena uvodi gledatelje direktno u svijet ruske mafije. Talijanski autori Enrico Parenti i Thomas Fazi u filmu 'Stajaća vojska' pokušali su saznati razloge postojanja više od 700 američkih vojnih baza u 40 zemalja diljem svijeta.

ZagrebDox
'Slomljeni mjesec'
Višestruko nagrađivani i za Oscar nominirani kratkometražni dokumentarac 'Sunce izlazi' njujorške redateljice Jennifer Redfeam vodi gledatelje na prvu liniju klimatskih promjena na Papui Novoj Gvineji te prati seobu prvih svjetskih ekoloških izbjeglica, stanovnika otočja Carteret čiji opstanak ugrožava povišena razina mora. Istom se tematikom bavi i redateljski dvojac Marcos Negrão i André Rangel u brazilskom filmu 'Slomljeni mjesec' – ovaj put u fokusu je pleme koje se suočava s posljedicama klimatskih promjena u planinama zapadne Himalaje.

U filmu 'Cijev' redatelj Risteard Ó Domhnaill bilježi borbu jedne irske zajednice protiv visokotlačnog plinovoda koji je petrokemijski gigant Shell namjeravao izgraditi duž njihovih polja i ribnjaka. Na svjetsko putovanje kroz globalni opskrbni lanac odlučili su se autori Allan Sekula i Noël Burchu u filmu 'Zaboravljeni prostor' - od tereta u kontejnerima na brodovima, vlakovima i kamionima sve do radnika koje je marginalizirao svjetski prometni sustav.

Filmovi iz programa Stanje stvari i Kontroverzni Dox prikazivat će se u 21 i 22 sata. Organizator festivala ZagrebDox je produkcijska kuća Factum.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još