Film U KINU EUROPA

Počinje 2. festival hrvatskog animiranog filma

  • Autor: tportal.hr
  • 15.2.2011 14:51:09
  • 15.2.2011 12:11:41

Na drugom izdanju Festivala hrvatskog animiranog filma, koji će se održati 19. i 20. veljače 2011. u zagrebačkom kinu Europa, samo u natjecateljskom dijelu programa prikazat će se 46 animiranih filmova suvremene hrvatske produkcije

U kinu Europa održana je tiskovna konferencija na kojoj su Krešimir Zimonić, Vesna Dovniković i Vinko Brešan predstavili program drugog po redu festivala hrvatskih animiranih filmova.

Od rekordnih 86 prijava, u program festivala uvršteno je tek nešto više od pola naslova: 46 filmova u konkurenciju i dva programa izvan konkurencije. Program je sastavljen od četiri natjecateljska programa u sljedećim kategorijama: autorski (16 naslova), studentski (devet naslova), namjenski (14 naslova) te dječji i omladinski film (sedam naslova).

Veljko Popović
Dove sei, amor mio
'Tek poneki autori koji su imali filmove prošle godine pojavljuju se i ovaj put, pa su tako trenutačno najproduktivniji Veljko Popović i Ivana Guljašević s dva nova filmska uratka. Napokon, u konkurenciji je i jedno veliko ime svjetske animacije, Georges Schwizgebel, koji je napravio jednu od špica prošlogodišnjeg Animafesta', istaknuo je umjetnički direktor festivala, Krešimir Zimonić.

Vesna Dovniković, predsjednica ASIFA-e Hrvatske, osvrnula se na program međunarodne asocijacije animiranog filma koji se prikazuje na festivalu, a koji se sastoji od filmova čuvenih svjetskih animatora, predsjednika i dobitnika nagrada ASIFA-e za životno djelo. Osim toga naglasila je i važnost ASIFA-ine Nagrade za životno djelo koja se dodjeljuje osobama i institucijama za njihov izuzetan doprinos razvoju i promociji hrvatskog animiranog filma. Nagrada će ove godine biti dodijeljena Tomislavu Simoviću, skladatelju glazbe za oko 180 filmova Zagrebačke škole animiranog filma. Uz Simovića, čiju će retrospektivu radova publika moći vidjeti u sklopu popratnih događanja, ove se godine dodjeljuje posebno priznanje Miljenku Dörru, tonskom snimatelju, za njegov izuzetan doprinos zvučnoj obradi filmova Zagrebačke škole crtanog filma.

Ravnatelj Zagreb filma, Vinko Brešan, predstavio je popratni program festivala koji uz spomenutu retrospektivu Simovićeva rada obuhvaća i predstavljanje radova dvojice članova ocjenjivačkog suda.

Dalibor Barić
Nova hippie budućnost
Žiri čine filmski teoretičar Nikica Gilić, ilustrator Svjetlan Junaković i animator Phil Mulloy. Tako će se prošlogodišnji dobitnik nagrade za najbolji film, Svjetlan Junaković, predstaviti izložbom, dok će nagrađivanog britanskog animatora Phila Mulloya publika moći bolje upoznati kroz njegove filmove koji će biti prikazani na festivalu.

Sukladno prošlogodišnjoj inicijativi festivala, i drugo izdanje proći će u znaku jednog od velikana Zagrebačke škole crtanog filma, Oscarom nagrađenog Dušana Vukotića i njegovih restauriranih filmova.

'Program u trajanju od 47 minuta donosi jedinstvenu priliku za gledanje autentičnih filmova Dušana Vukotića. Nitko rođen nakon 1955. nije imao priliku vidjeti original, već samo izblijedjele kopije', istaknuo je Vinko Brešan.

Festival hrvatskog animiranog filma, u organizaciji Zagreb filma i ASIFA-e Hrvatske, nastavlja koncept manifestacije na kojoj se publika susreće sa suvremenom nacionalnom produkcijom animiranog filma, predstavljajući novu generaciju autora koji su ujedno i pokazatelji trenutačnih afiniteta i pravaca u stvaranju animiranog filma. Uz najbolje filmove u natjecateljskim kategorijama dodijelit će se i nagrade za najbolju animaciju, glazbu, dizajn, scenarij te nagrada publike.

 

Nebojša Slijepčević
Pas/Zec
Raspored programa pogledajte na službenoj stranici festivala.

Ulaz na sve projekcije i događanja festivala u kinu Europa besplatan je. Projekcije počinju od 10 sati, a svečano otvorenje festivala je u subotu, 19. veljače. Nagrade će biti dodijeljene u nedjelju, 20. veljače, nakon projekcija u 20 sati.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još