PALA ZADNJA KLAPA!

Završeno snimanje dječjeg filma 'Duh babe Ilonke'

15.02.2011 u 10:10

Bionic
Reading

Nakon odrađenog snimanja u Zagrebu i Skopju, u petak, 11. veljače, u Beču je pala i zadnja klapa dugometražnog igranog filma 'Duh babe Ilonke' redatelja Tomislava Žaje

Duh babe Ilonke glazbena je komedija s elementima fantastike koja portretira život jedne neobične romske obitelji, sagledan očima desetogodišnje djevojčice Manuše. Mama Aska radi u tvornici žarulja, tata Hrast svira trubu u pogrebnom orkestru, a baba Ilonka, glasovita kvartovska vračara, susjedima nepogrešivo pogađa sudbinu. Sve dok jednog jutra sama sebi ne otvori kartu Smrti. Kako je baba Ilonka ispustila dušu, tako mama dobije otkaz, tata izgubi sluh i truba ga prestane slušati, a kućni ljubimac, tvor Baltazar, posijedi od šoka, pa zatim posve izblijedi i postane nevidljiv! 'To je baš kao da ste prokleti', veli Zdenko, Manušin jedini prijatelj iz škole. Uz pomoć babinog duha koji je ostao zarobljen u portretu na zidu dnevne sobe, Manuša i Zdenko otkrivaju istinu koja leži iza 'babinog prokletstva' i, ujedno, veliku obiteljsku tajnu…

I tu Manušina i Zdenkova avantura tek počinje. Kako će završiti, gledatelji će moći pogledati u srpnju na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, odnosno, u redovnoj kinodistribuciji koncem godine.

U filmu glavne uloge igraju Selma Ibrahimi, Marin Arman Grbin, Rakan Rushaidat, Aleksandra Balmazović, Krunoslav Šarić i Sabina Ajrula, a u sporednim ulogama se pojavljuju još mnogi hrvatski, slovenski, makedonski i austrijski glumci, ali i poznati glazbenici i plesači, kao što su King Naat Veliov i Kočani orkestar, Harri Stojka te Ioan Barbu Vesna Mimica i drugi.

Film je režirao Tomislav Žaja, prema scenariju Irene Krčelić. Direktor fotografije je Mario Delić, kostimografica Blanka Budak, scenograf Ivica Trpčić, majstorica šminke Ana Bulajić Črček, a snimatelj zvuka Mladen Pervan. Skladatelj filmske glazbe je Vjeran Šalamon, skladatelj songova Miro Kadoić, a autor tekstova za songove Pajo Kanižaj.

Film je hrvatsko-makedonsko-austrijska koprodukcija. Producent je Borisa Dmitrović (Formula film, Hrvatska), a koproducenti su Zoran Risteski (Geyzer Film Production, Makedonija) i Knut Ogris (Knut Ogris Films, Austrija). Film je realiziran u suradnji s HRT-om i austrijskim ORF-om te uz potporu Eurimagesa.

Svjetski distributer je East-West Films, koji planira sinkronizaciju filma na raznim jezicima. Njemačka sinkronizacija već je dogovorena, pa je sigurno da će se film osim u Hrvatskoj, Makedoniji i Sloveniji, istodobno početi prikazivati i u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj.