Film FILMSKA KREMA U BERLINU

Filmom braće Coen otvoren 61. Berlinale

Svečanom projekcijom američkog filma 'True Grit' redatelja Ethana i Joela Coena u četvrtak navečer u Berlinu je službeno započeo 61. međunarodni filmski festival, popularno nazvan Berlinale

'Veselimo se što 61. Berlinale možemo proglasiti otvorenim', rekli su predsjednica ovogodišnjeg žirija Berlinalea Isabella Rossellini i direktor festivala Dieter Kosslick. Prije toga Rossellini je pročitala pismo iranskog redatelja Jafara Panahija koji je treba sudjelovati u radu ovogodišnjeg žirija ali je prije nekoliko mjeseci uhićen u Iranu i osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu.

Gostima u Berlinale Palastu obratio se i gradonačelnik Berlina Klaus Wowereit te njemački državni tajnik za kulturu Bernd Neumann.

Neumann je u svom govoru također upozorio na sudbinu umjetnika koji žive pod represijom političkih režima te tom prilikom ukazao na sudbinu iranskog redatelja Panahija.

Crvenim tepihom ispred Berlinale palasta prošetale su zvijezde filma 'True Grit' kojim je otvoren ovogodišnji festival, među kojima i redatelji braća Ethan i Joel Cohen te glumci Jeff Bridges i Josh Brolin.

'True Grit' je remake istoimenog filma iz 1969. s Johnom Wayneom u glavnoj ulozi i govori o lovu na zločince na Divljem zapadu u drugoj polovici 19. stoljeća. Film braće Coen ove godine je nominiran je i za deset Oscara.

Do 20. veljače, do kada službeno traje Berlinale, u devet sekcija festivala bit će prikazano oko 400 filmova iz 60-tak zemalja. U Glavnom programu bit će prikazana 22 filma od čega 16 u službenoj konkurenciji. Nagrade, Zlatni medvjed za najbolji film te Srebrni medvjed za različite kategorije, bit će dodijeljene 19. veljače.

Hrvatski filmovi ove godine neće biti prikazani na Berlinaleu. Na Europskom filmskom sajmu koji se održava u sklopu festivala Hrvatski audio vizualni centar (HAVC) predstavit će aktualnu hrvatsku filmsku ponudu. Uz to, hrvatska glumica Marija Škaričić proglašena je za jednu od Shooting Stars, priznanja koje Berlinale u suradnji s europskim filmskim strukovnim udrugama svake godine dodjeljuje mladim glumcima.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još