ALEJANDRO GONZALEZ INARRITU:

'Moderno društvo pati od nekrofobije'

09.02.2011 u 11:28

Bionic
Reading

'Biutiful', novi film redatelja uspješnica 'Pasja ljubav', 'Babel' i '21 gram', stiže u domaća kina 17. veljače

Naslovnu ulogu tumači poznati španjolski glumac Javier Bardem koji je upravo za tu ulogu dobio nagrade za najboljeg glumca na filmskom festivalu u Cannesu 2010. godine.

Film donosi priču o Uxbalu. On je predani otac. Izmučeni ljubavnik. Biznismen iz podzemlja. Prijatelj impulzivnih. Tragač za duhovima. Spiritualni senzitivac. Preživljava u nevidljivoj periferiji današnje Barcelone. Uxbal, predsjedajući opasnost smrti, pokušava se pomiriti s ljubavlju i spasiti svoju djecu i samoga sebe.

Redatelj i scenarist Iñárritu objasnio je kako je došao do ideje za snimanje priče koju opisuje kao 'rekvijem i linearnu priču čiji likovi čine naraciju u dosad za njega neistraženom žanru - tragediji'.

'Moderno društvo pati od nekrofobije. Iz tog razloga odlučio sam snimiti svojevrsnu poemu o prosvijetljenom čovjeku koji upada u tamnu zamku smrti i neznanog te to doživljava kao svojevrsni izazov. Sve sam to povezao s teškom svakodnevicom siromašnih, imigranata i onih 'nevidljivih' u velikim europskim gradovima. Pri posjetu Barceloni 2007. lik Uxbala mi je kazao da on pripada tom svijetu. Individualizacija bar jednog od tih života bila je vrijedan podvig.

'Biutiful' je posveta našem kratkom životu koji trenutno živimo. Kratkom i poniznom. Nedavno sam počeo razmišljati o vlastitoj smrti. Kamo odlazimo i u što se pretvaramo poslije smrti? U sjećanje onih koji su nas nadživjeli. Glavni lik filma Uxbal suočava se sa stravičnom bitkom protiv vremena. Što čovjek čini u posljednjim danima života? Posvećuje li se životu ili smrti? Nisam želio snimiti film o smrti, nego o onome što se događa kada gubimo život.'

Film je nominiran za dva Oscara, u kategoriji najboljeg stranog filma te najboljeg glumca (Bardem).