FESTIVAL DOKUMENTARNIH ROCK FILMOVA

Eksplozija rock'n'rolla u Vinkovcima i Rijeci

08.02.2011 u 10:31

Bionic
Reading

Premijera hvaljenog dokumentarca 'Lemmy' o legendarnom frontmenu Motorheada, potom vrhunski prikaz britanske rock scene u filmu 'Upside down: Creation Records Story', pa 'Cure for pain: Mark Sandman Story', dokumentarac o grupi Morphine, 'Rock'n'roll je kriv za sve?' o grupi Fit, samo su neki od izuzetno atraktivnih filmova koji će svoju hrvatsku premjeru doživjeti na ovogodišnjem DORF-u, na kojem će biti prikazana 32 filma iz 13 zemalja

Ovogodišnji DORF (festival dokumentarnih rock filmova) održat će se od 10. do 13. ožujka, istovremeno u Vinkovcima i Rijeci. Kako bi maksimalno zasladili otvaranje u oba grada, organizatori su se odlučili paralelno ponuditi i dvije atraktivne premijere za prvi dan održavanja festivala. Tako DORF u Vinkovcima 10. ožujka otvara film o legendarnom bluzeru 'The Howlin' Wolf Story' autora Donald McGlynna koji će ove godine biti specijalni gost DORF-a te će se tim povodom prikazati još dva njegova filma, o Art Pepperu i Dexteru Gordonu. Na otvorenju u Rijeci hrvatsku će premijeru doživjeti film 'Lemmy' Grega Ollivera i Wesa Orshoskya koji je proglašen jednim od najboljih prošlogodišnjih rock dokumentaraca. Dakako, priča prati legendarnog i karizmatičnog Lemmya Kilmistera, a u filmu se kao svjedoci njegove karijere pojavljuju Dave Grohl, Slash, Ozzy Osbourne, Mick Jones, Peter Hook i drugi.


Ostatak programa u oba grada jednako je zanimljiv kao i samo otvaranje festivala. Posebnu pozornost zaslužuje također jedan od najboljih prošlogodišnjih glazbenih dokumentaraca, 'Upside down: Creation Records Story'. Autor filma Danny O’Connor kroz priču o jednoj od najvažnijih britanskih nezavisnih etiketa Creation Records prikazao je povijest recentne britanske pop glazbe: od Jesus&Mary Chain i My Bloody Valentine, preko grupa Primal Scream, Ride, Teenage Fanclub, pa sve do Oasisa. Hrvatska premijera ovog sjajnog filma, brojne nikad objavljene snimke i kreativno ludilo osnivača Alana McGeeja predstavljaju pravu poslasticu za sve ljubitelje indie glazbe.

Svakako valja izdvojiti i film o Currou Savoyu kao jedan od najboljih kratkometražnih glazbenih dokumentaraca u povijesti žanra. Za one koji ne znaju, Curro Savoy je odzviždao sve one poznate melodije iz Morriconeovih soundtrackova za kultne špageti-vesterne Sergija Leonea. Film se zove 'Vivir del aire', režirao ga je Španjolac David Macian i svi koji su ga dosad vidjeli ostali su oduševljeni. Jednako je zanimljiv i film 'La Resistenza Nascosta – Viaggio nella scena musicale di Sarajevo' dvojice Talijana, Francesca Rolandija i Andree Paco Marianijakoji su odlučili talijanskoj publici predstaviti rock scenu Bosne i Hercegovine


Višestruko nagrađivani film koji također zaslužuje maksimalnu pažnju je rad autora Jamieja Cuttona i Duncana Bridgemana, '1 Giant Leap – 'What about me?'. Riječ je o konceptu i medijskom projektu, jednom od najinovativnih i najinspirativnijih iz proteklog desetljeća, koji je rezultat višegodišnjih putovanja i istraživanja dvojice briljantnih autora. Na laptopu snimljene podloge služe kao temelj za session koji se razvija u suradnji sa sjajnim glazbenicima - gostima iz cijelog svijeta kao što su kineski reperi, beduini, pjevači Tuvan Throat… Njih su spojili sa svjetski poznatim izvođačima kao što su Michael Stipe Alanis Morisette Santanadok u filmu gostuju brojni eminentni sugovornici kao što su Eckhart Tolle Noam Chomsky, Tim Robbins…  Fascinantan film i krajnje zanimljiv medijski projekt. Između brojnih premijera, izdvaja se i crno-bijelo koncertno remek-djelo 'Mogwai: burning', o škotskim post-rock prvacima autora Vincenta Moona, te francuski film 'La Faute Des Fleurs' koji govori o kultnom japanskom glazbeniku Kazuki Tomokawi i koji će također biti prikazan međunarodnoj konkurenciji.


Novost petog DORF-a je program DORF:EDIT, kojim u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom započinje niz aktivnosti usmjerenih na razvoj filmske kulture. U Vinkovcima će biti prikazan izbor filmova koji predstavlja recentno filmsko i video stvaralaštvo djece i mladih. Vinkovačka publika imat će priliku pogledati nagrađene filmove sa 48. revije hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece, a u programu srednjoškolske produkcije bit će prikazani nagrađeni filmovi prošlogodišnje 15. filmske revije mladeži i 3. Four river film festivala održanih u Karlovcu po izboru Boška Picule. Kao najava, bit će organizirano predstavljanje aktivnosti Studija kreativnih ideja SKIG iz Gunje. Isto tako, bit će organizirana radionica dokumentarnih filmova za prosvjetne djelatnike iz vinkovačkih osnovnih škola.

S obzirom na kvalitetu televizijskog programa, bez obzira o kojoj je televiziji riječ, program koji nudi ovogodišnji DORF više je nego respektabilan i atraktivan. Istovremeno, bilo bi divno vidjeti urednike s hrvatskih televizija, koji, ako već nisu uočili ove filmove na sajmovima širom svijeta na kojima kupuju dokumentarce za svoj program, da dođu na DORF i pogledaju nešto od recentne produkcije dokumentarnih rock filmova koji bi bez sumnje podigli gledanost programa uvrste li bilo koji od ovih filmova u program svoje televizije, ali pod uvjetom da ih ne emitiraju iza ponoći.